Vuosi 2022 tulee – Onko taloutesi valmis?

personal finances

Uusi vuosi tuo mukanaan uudet kujeet. On aika tehdä uudenvuodenlupaukset. Heittää roskiin pikaruokaravintoloiden tarjouskupongit, sekä ostaa kausikortti kuntosalille. Elämäntapojen parantamisen lisäksi vuoden vaihtuminen on oiva hetki tarkistaa, onko oma tai oman yrityksen taloustilanne siinä kunnossa, että sen kanssa on turvallista ja kannattavaa suunnata kohti uuden vuoden haasteita ja mahdollisuuksia. Tähän postaukseen on koottu ytimekkäästi muutamat keinot, joiden avulla voit suunnata talousvuoteen 2022 turvallisin mielin:

  • Pankki- ja lainasopimusten tarkastaminen, keskittäminen ja kilpailuttaminen uudelleen.
  • Yrityksen ja yksityishenkilön budjetointi.
  • Inflaatio ja maailmantalouden mullistukset: Mikä on edullista nyt, ja mikä puolen vuoden päästä?

Ovatko pankki- ja laina-asiat kunnossa?

Käytännössä jokaisella suomalaisella on asiakkuussuhteita joko yhteen tai useampaan pankkiin tai rahoituslaitokseen. Pankkitalletukset, sijoitukset ja lainasopimukset muodostavat monen yksityishenkilön ja kuluttajan henkilökohtaisen talouden perustan, minkä lisäksi myös yrittäjät joutuvat kamppailemaan pankkien kanssa ja optimoimaan suhteitaan sekä sopimuksiaan.

Myös koronapandemian jatkuessa, ja talouden sopeutuessa sen läsnäoloon kannattaa reflektoida ja pohtia, että miten koronavirus on vaikuttanut sekä Suomen valtiontalouteen, että yksittäisen kuluttajan taloudelliseen tilanteeseen.

Suomalaisten kenties yleisin laina on asuntolaina. Asuntolaina on suuri ja pitkäaikainen taloudellinen sitoutuminen, joka vaikuttaa velalliseen vuosien ajan. Asuntolainojen kilpailuttaminen ennen lainan hakemista on varmasti jokaiselle velalliselle tuttu prosessi. Yhtä tuttu ei kuitenkaan liene mahdollisuus kilpailuttaa asuntolaina uudestaan. Maailman taloustilanteen muuttuessa asuntolainojen korot muuttuvat myös. Siksi kilpailuttamalla oman lainan uudestaan on mahdollista saada sille edullisemmat ehdot, jotka perustuvat siihen, että taloustilanne on nyt erilainen kuin se oli lainaa alun perin haettaessa. Lisäksi velallinen itse on voinut kerryttää varallisuuttaan tai kuukausitulojaan, mikä on tehnyt hänestä yhä haluttavamman asiakkaan pankeille. Koska pankit kilpailevat maksukykyisistä ja luotettavista rahanlainaajista, oma vaurastuminen voi lainaa uudelleen kilpailuttaessa painaa lainan kustannuksia alaspäin. 

Lainan uudelleen kilpailuttamisen ABC:

  1. Kokoa yhteen kaikki tiedot ja dokumentit lainasta, asiakkuussuhteesta pankkiin tai rahoituslaitokseen sekä omasta taloustilanteesta ennen ja jälkeen lainan hakemisen.
  2. Toimita tiedot ja pyyntö uudesta lainasopimuksesta pankkiin tai rahoituslaitokseen.
  3. Neuvottele uusi lainasopimus joko saman tahon tai kokonaan uuden pankin kanssa, joka on edullisempi kuin vanha sopimus.

Vuosibudjetointi yritykselle ja yksityishenkilölle

Uuteen vuoteen kuuluu samoja kuluja sekä tuloja kuin edelliseen vuoteen, mutta aina myös mahdollisuus uusiin riskeihin ja mahdollisuuksiin rahankäytön saralla. Vuoden alku onkin hyvä hetki laatia vuosibudjetti. Usein tätä harrastavat ensisijaisesti yritykset, mutta myös yksittäinen kuluttaja voi pysähtyä pohtimaan tulevan vuoden kuluja ja tuloja, sekä mahdollisia muutoksia omaan taloustilanteeseen, joita viime vuonna ei vielä osannutkaan ennustaa.

Erityisesti yrityksen kannattaa laatia itselleen vuosibudjetti, joka kattaa saman ajanjakson kuin yrityksen tilikausi. Vuosibudjetin laatiminen auttaa jäsentämään ja havainnollistamaan yrityksen taloudenhoidon eri osa-alueita, karsimaan ja välttämään turhia kuluja sekä tunnistamaan yrityksen vahvuudet ja potentiaalit sekä investoimaan niihin. Onko tänä vuonna aika supistaa toimintoja, jotta kuluja saadaan vähennettyä? Vai onko sittenkin tänä vuonna aika hakea yrityslainaa, ja sijoittaa lainaraha yrityksen kasvuun esimerkiksi rekrytoimalla uusia työntekijöitä?

Mietityttääkö inflaatio ja maailmantalouden mullistukset? – Vältä riskit ja tunnista mahdollisuudet

Viime aikoina inflaatiosta on puhuttu paljon eri talousmedioissa. Vaikka siitä puhutaan keskuspankkien kaltaisten massiivisten instituutioiden yhteydessä, se vaikuttaa myös tavallisten kuluttajien maksamiin hintoihin sekä lainoihin. Viime aikoina on puhuttu, että tähän asti kasvanut inflaatio voisi olla taittumassa. Kuluttajan on hyvä muistaa tämä, jos hän aikoo esimerkiksi hakea lainaa, uudelleen kilpailuttaa lainansa tai tehdä henkilökohtaisia investointeja.

Inflaatiolla tarkoitetaan rahan arvon laskemista. Inflaation seurauksena hinnat voivat nousta, ja säästöjen arvo laskea. Tämä on tietenkin kuluttajan näkökulmasta huono juttu. Sen sijaan inflaatio on kuluttajalle hyvä asia sen vuoksi, että se vähentää myös velkojen arvoa, mikä helpottaa lainojen maksamista takaisin ja edesauttaa edullisen lainan saamista.

Inflaation jatkumiseen kannattaakin reagoida esimerkiksi välttämällä säästöjen seisottamista pankkitilillä tai sukanvarressa. Kiihtyvä inflaatio vähentää jatkuvasti rahan arvoa, joten raha kannattaa laittaa liikkeelle. Siksi kuluttajien kannattaakin perehtyä erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin, kuten rahastoihin, osakkeisiin tai kryptovaluuttoihin. Sijoittamisessa pääsee alkuun esimerkiksi erilaisten verkosta löytyvien oppaiden ja ohjeiden avulla. Niitä on tarjolla sekä yksityisyritysten että yleishyödyllisten yhdistysten laatimina.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Vuosi 2022 tulee – Onko taloutesi valmis?