Covid 19 vaikutukset Suomen talouteen

Vuoden 2019 lopulla maailman otti otteeseensa kulkutauti, jonka nimeksi annettiin Covid 19. Vuoden 2021 heinäkuuhun mennessä tauti vaati maailmanlaajuisesti virallisten tilastojen mukaan yli neljän miljoonan ihmisen hengen ja tautiin sairastuneita oli satoja miljoonia. Todellisia lukemia voi vain arvailla, sillä esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa on paljon maita, joissa tilastointi on äärimmäisen epätarkkaa, eikä suurinta osaa koronakuolemista, saati sairastumisista, diagnosoida virallisesti lainkaan.

Lisäksi joillakin ihmisillä tauti on vähäoireinen, joten itse sairastuminen saattaa mennä huomaamatta ohi.Suomi on maailman maita verratessa selvinnyt melko vähällä taudista, osin hallituksen rivakoiden päätösten, osin syrjäisen sijaintinsa ja osin suomalaisten oman vastuuntuntoisuuden ansiosta. Suomessa Covid 19 -tautiin menehtynyt on heinäkuussa 2021 noin 1 000 ihmistä ja kirjattuja tapauksia on hiukan yli 100 000. Taistelulla Covid 19 -tautia vastaan on kuitenkin paljon muitakin vaikutuksia, kuin sairastuneet ja valitettavasti tautiin menehtyneet ihmiset.

Taisteluun tarvittavat toimenpiteet ovat tuoneet vaikeuksia muun muassa sosiaaliseen elämään ja sitä kautta kansalaisten mielenterveyteen, harrastuksien tauolle jäämisen vuoksi fyysiseen kansanterveyteen ja luonnollisesti tuoneet stressiä ja pelkoa ihmisille. Oma lukunsa on rokotteet ja tarpeelliset toimet, jotka jakavat mielipiteitä. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin Covid 19 aiheuttamiin vaikutuksiin Suomen taloudessa, jotka valitettavasti nekin ovat massiiviset. Siinä missä yksityishenkilö ottaa tarvittaessa lainaa helpottaakseen taloudellista tilannetta, myös monet yritykset Suomessa ovat joutuneet Covid 19 myötä vastaavaan tilanteeseen.

Covid 19 vaikutukset ravintola-alan yrityksiin Suomessa

Ravintola-ala on kärsinyt ehkä kaikkein eniten Covid 19 -taistelun tuomista vaikutuksista. Viruksen leviämisen myötä ravintoloita jouduttiin laittamaan pitkiksi ajoiksi kokonaan kiinni ja niiden auettua, myös aukioloa on rajoitettu suuresti. Pahimmillaan aukiolon rajoitukset veivät pois myös kaikkein vilkkaimmat tunnit ja voitollinen toiminta oli mahdotonta, vaikka ravintolat sinällään saivat olla auki.

Aukioloaikojen rajoitusten lisäksi myös kävijämääriä rajoitettiin, esimerkiksi kolmasosaan tai puoleen normaalista kapasiteetista, joka ei tietenkään voinut olla näkymättä tulovirroissa. Useiden ravintoloiden asiakkaiden houkuttimina käyttämiä soittajia tai laulajia ei myöskään saanut ottaa Covid 19 -aikaan sisään baareihin ja ravintoloihin ja esimerkiksi pienten baarien asiakkaiden joukossa suurta suosiota nauttinut karaoke oli kokonaan kielletty. Valtio on jossakin määrin tukenut ja kompensoinut tulon menetyksiä, jonka ansiosta osa ravintola-alan yrittäjistä on onnistunut pitämään päänsä pinnalla, mutta toiset eivät valitettavasti ole olleet yhtä onnekkaita, vaan koko yritys on jouduttu lopettamaan ja aikaisemmin otettujen lainojen järjestelyssä on ollut tekemistä.

Covid 19 vaikutukset tapahtuma-alan yrityksiin Suomessa

Toinen erittäin kovia taloudellisia iskuja kärsinyt ala on luonnollisesti tapahtuma-ala. Hillitäkseen kulkutaudin leviämistä Suomessa muun muassa kaikki urheilusarjat keskeytettiin, mukaan lukien eniten yleisöä vetänyt jääkiekon SM-liiga. Musiikkifestivaalit peruttiin ja sama koski myös konsertteja ja muita tapahtumia. Tämä tapahtui kevään ja kesän 2020 aikana. Loppukesä 2020 meni jo tapahtuma-alan osalta sikäli paremmin, että esimerkiksi jalkapallon ja pesäpallon otteluihin pystyttiin ottamaan rajoitetusti katsojia ja samoin syksyllä jääkiekon SM-liigan otteluihin. Festivaaleja ja konsertteja järjestävät tahot olivat varmoja, että pahin on ohi ja vuonna 2021 ei rajoitteita ole. Valitettavasti syksyllä iski Covid 19 toinen aalto ja muun muassa urheilukatsomot jouduttiin sulkemaan joulukuussa kokonaan loppukaudeksi. Samalla festivaaleja järjestävät tahot joutuivat varautumaan siihen, että välttämättä seuraavankaan vuoden festivaaleja ei pystytä järjestämään ajatusten mukaisesti. Näistäkin monia peruttiin, joskin osa niistä on järjestetty.

Suomessa Covid 19 vuoksi peruttuja tapahtumia:

  • Helsinki International Horse Show 2020
  • QStock 2020
  • Blockfest 2020 ja 2021
  • Pori Jazz 2020 ja 2021
  • Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit 2020

Muut vaikutukset

Covid 19 on vaatinut paljon ihmishenkiä ja sairastuttanut paljon ihmisiä, mutta myös vienyt Suomessa lukuisia työpaikkoja saattanut hyvävoimaisia yrityksiä henkihieveriin tai jopa kokonaan pois aloiltaan. Vielä vuoden 2021 heinäkuussa on epäselvää, koska Covid 19 on voitettu kanta ja elämä voi palata vanhoille raiteille, vai voiko koskaan.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Covid 19 vaikutukset Suomen talouteen