12 kuukauden Euribor oli elokuussa kaikkien aikojen korkeimmillaan. Tällä hetkellä 12 kuukauden Euribor-lukema näyttää 2,263, kun se vasta huhtikuun alussa oli 0,086. Vaikka kesäkuussa ennustettiin, että lukema voisi olla vuoden 2022 loppuun mennessä korkeimmillaan 1,180 %, on se jo syyskuuhun mennessä ylittänyt ennusteen reippaasti.
Kyseisenlaisia päivänsisäisiä nousuja on nähty viimeksi vuonna 1999. Mikä tähän nousuun vaikuttaa ja voiko Euribor jatkaa nousuaan entisestään? Seuraavassa artikkelissa tarkastelemme Euriborin nousuun vaikuttavia syitä tarkemmin.
Mikä ihmeen Euribor?
Euribor on viitekorko euroalueen rahamarkkinoille. Euribor-lukema määritellään euroalueen eri pankkien määräaikaistalletuksille annettuihin korkotarjouksiin perustuen. Tieto sen lukemasta annetaan aina päivittäin kello 12 Suomen aikaa ja se määritellään aina samalla viikolle, 1, 3 tai 6 sekä 12 kuukaudelle. Näin ollen Euribor on esimerkiksi Suomen käytetyin korko asuntolainoille, sillä asuntolaina määräytyy aina sekä pankin myöntämän lainamarginaalin että viitekoron mukaan.
Euriboria siis käytetään yleisesti eri lainojen ja talletusten viitekorkoina. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor-korko pitää lainan koron muuttumattomana kyseisen ajan verran. Seuraavan kerran lainan korko tarkistetaan 12 kuukauden kuluttua aina kyseisen ajan Euribor-lukeman mukaan.
Inflaation jyllätessä – kuten tälläkin hetkellä – keskuspankit, kuten Euroopan keskuspankki, pyrkivät hillitsemään inflaatiota korkoja nostamalla. Erityisesti osumaa on saanut asuntolainojen korot. Tämä vaikuttaa kuluttajaan melkeinpä jokaisella elämän osa-alueella. Mutta voiko korot, erityisesti Euribor, jatkaa vain nousemistaan?
Mitä tapahtuu, jos Euribor nousee nousemistaan?
Euribor on ollut miinuksella jo pitkään, kunnes se tämän vuoden alussa aloitti hiljalleen nousunsa. Nyt sen suurus on jo ylittänyt kaikki ennusteet ja päivätasolla näyttää siltä, että se jatkaa vain kasvuaan.
Kun tällä hetkellä kuluttajahintojen nousu inflaation johdosta nostattaa korkoja, pyritään myös korkojen nostolla hillitsemään inflaatiota.
Aiemmin tänä kesänä analyytikot ennustivatkin, että talouskasvun hidastuminen vähentäisi halukkuutta nostaa viitekorkoja, kun otetaan huomioon korkeampien korkojen vaikutus hyödykkeiden kysyntään.
Nouseva Euribor tulee siten vaikuttamaan esimerkiksi lainan kuukausierien nousuun. Laina on edelleen halpaa, mutta kustannusten nousua kannattaa ennakoida etukäteen. Erityisesti jos lainan koroksi on valinnut nimenomaan Euribor-koron esimerkiksi 12 kuukauden tarkistusajalla.
Luonnollisesti elämisen ja asumisen kulut nousevat korkojen nousujen myötä. Tallettajalle korkojen nousu onkin unelma, mutta tässä vaiheessa se taitaa olla ainoastaan haitta. Yleisen korkotason nousu nimittäin näkyy talletuskoroissa vasta viiveellä.
Talletuskorot ovatkin olleet pitkään nollissa ja reaalikorko tällä hetkellä miinuksella. Näin ollen tämänhetkisen inflaatiotason (noin 7 prosenttia) vaikutuksella säästöt ehtivät kuivua vuodessa reippaasti.
Jos Euribor nousee, vaikutukset ovat siis seuraavat:
- Lainan kuukausierien määrä nousee
- Elämisen kulut nousevat (vähittäis- ja elintarvikkeet)
- Asumisen kulut nousevat
- Sähkön ja lämmityksen kulut nousevat
Miten Euribor-korkojen nousu vaikuttaa lainamaksuihin?
Tänä vuonna lähes seitsemän vuotta kestänyt negatiivisten Euribor-korkojen jakso päättyi. Koska Euribor määrittää suurelta osin kuukausittaisen lainaerän, vaikuttaa tämä luonnollisesti olemassa oleviin lainoihin sekä siihen, millaisia lisäkustannuksia on odotettavissa.
Vaikka nousua on tapahtunut hiljalleen, Euroopan keskuspankki päätti tänä vuonna hiljalleen nostaa eurokorkoja 50 peruspisteellä (eli 0,5 prosentilla) pyrkiessään hillitsemään euroalueella vallitsevaa ennätysmäistä inflaatiota. Huomiona, että Euribor on ollut miinuksella viimeiset seitsemän vuotta.
Negatiivinen euribor-korko tarkoittaa siis sitä, että lainanottajien on maksettava koronmaksun yhteydessä vain yksilöllisesti määriteltyä korotuskorkoa. Koska euribor-korko on kuitenkin tällä hetkellä positiivinen, useimmat lainanottajat joutuvat odottamaan kuukausittaisen korkomaksunsa nousevan seuraavan koronmuutoksen yhteydessä.
Uuden Euribor-koron voimaantulopäivä ja koron nousu vaihtelevat tapauskohtaisesti. Useimmissa tapauksissa lainasopimusten ”viiteajankohta” on lainan myöntämispäivä, ja peruskorko nollataan valitun Euribor-ajan mukaan (3, 6 tai 12 kuukauden välein).
Euroopan keskuspankin korkojen nostot eivät siis suoranaisesti vaikuta lyhyitä korkoja pidempiin korkoihin. Kyseisiin pidempiaikaisiin korkoihin (esimerkiksi 12 kuukauden Euriboriin) vaikuttaa markkinoiden odotukset korkojen muutoksista. Loppujen lopuksi juuri kyseisen tekijän vuoksi markkinaodotukset vaikuttavat keskeisesti rahapolitiikkaan – ja tulevien korkojen määrään, ja siten maksamiisi kuluihin.