Vaihtoehtona osamaksu – hyödyntääkö vai ei?

osamaksu_hyodyt

Pyykkikone hajoaa, seuraavaan palkkapäivään on vielä aikaa ja luottokortin rajat paukkuvat.  Kuvatun kaltaisessa tilanteessa osamaksumahdollisuus tuntuu helposti lähes pelastavalta enkeliltä. Mutta millaisia kustannuksia osamaksuun liittyy?

Ostopäätöstä tehdessä pieneltä kuulostava, esimerkiksi 20 euron kuukausierä voi korkoineen ja kuluineen moninkertaistaa tuotteen hinnan. Ostoksen osamaksusopimusta solmiessa kannattaakin selvittää huolellisesti, millaiseksi hankinnan lopullinen hinta muodostuu.

Osamaksu on myös mahdollinen nuorille täysi-ikäisille, joiden voi olla vaikea saada varsinaista lainaa 18-19-vuotiaina.

Toisinaan osamaksulla maksaminen kannattaa

Jos tuotteelle ei kerry osamaksun myötä lainkaan tai ei juuri lainkaan ylimääräistä hintaa, on osamaksulla maksaminen järkevä vaihtoehto. Aletuotteita osamaksukaupalla ostettaessa lopullinen hinta voi nousta helposti tuotteen normaalihinnan tasolle, mutta tämäkin on toki tapauskohtaista.

Vaikka pienen kuukausierän valitseminen houkuttelee, on viisainta valita oman taloudellisen tilanteen sallimissa rajoissa mahdollisimman suuri kuukausittainen maksusumma. Osamaksusopimuksen kesto vaihtelee tyypillisesti puolesta vuodesta kolmeen vuoteen.

Ostohetkellä kuluttajan kannattaa varautua mahdollisiin taloudellisen tilanteen muutoksiin ja maksukyvyn heilahduksiin, eikä valita liian kunnianhimoista kuukausierää. Osamaksuerien uudelleenneuvottelu, joka edellyttää myönteistä luottopäätöstä ja sisältää käsittelykuluja, voi nimittäin osoittautua myöhemmässä vaiheessa yllättävän hankalaksi.

Autokauppa on yksi perinteisimmistä osamaksukohteista. Viime vuosina osamaksukäytäntö on rantautunut yhä enenevissä määrin myös edullisimpien hyödykkeiden, kuten puhelinten, kodinkoneiden, huonekalujen ja vaatteiden hankintaan.

Jos tarkoituksena on ostaa esimerkiksi uusi televisio ja kuivausrumpu, kannattaa ne hankkia lähes poikkeuksetta samasta paikasta, samalla osamaksusopimuksella. Tämä auttaa pitämään ylimääräiset kulut mahdollisimman pieninä.

Onko maksuhäiriömerkintä este osamaksulle?

Osamaksulla maksaminen voi mahdollistaa välttämättömän hankinnan silloin, kun oma talous on tiukilla, eikä ylimääräisin ostoksiin ole varaa. Kuten käteviltä kuulostavien maksujärjestelyjen kohdalla usein käy, liittyy myös osamaksuun kuitenkin kuluja, jotka voivat kasvaa yllättävän suuriksi. Sopimusehtoja vertailemalla säästää parhaassa tapauksessa sievoisen summan.

Saatavilla olevista maksutavoista kannattaa ottaa huolellisesti selvää, ellei käteiskauppa vaikuta mahdolliselta. Mikäli osamaksukauden aikana esiintyy maksueriin liittyviä ongelmia, on viisainta ottaa yhteyttä myyjään ennen tilanteen pitkittymistä. Ehdoissa voidaan toisinaan joustaa molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi. 

Maksutapana vakiintunut ja arkipäiväistynyt osamaksu on yleistynyt akuuttien hankintojen yhteydessä. Maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin nousta esteeksi osamaksulla maksamista suunniteltaessa. Asia koskettaa monia, sillä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterin mukaan jo 386 700 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Ongelma on erityisen yleinen 30–39-vuotiaiden miesten keskuudessa.

Jos sinulle on kertynyt kalliita osamaksuja tai pienlainoja, voit harkita kannattaisiko sinun yhdistää lainat.

Ostamista ostamisen ilosta – tuleeko hankinta tarpeeseen?

Kulutushuuman ja kertakäyttökulttuurin keskellä ei ole toisinaan pahitteeksi pysähtyä ja miettiä, onko hankinta todella tarpeen. Juuri Black Fridayn ja Cyber Mondayn alla vietettävän Älä osta mitään -päivän kaltaiset tempaukset ovat vastaiskuja ylenpalttiselle kulutushysterialle ja materialismille.

Koronaepidemia on herättänyt kulutukseen liittyen monenlaisia ilmiöitä. Nettikaupoista ostelu on kasvattanut suosiotaan ja koteja ja kesäasuntoja on remontoitu suoranaisella apinanraivolla, mutta toisaalta moni on havahtunut huomaamaan, miten vähällä oikeastaan tulee toimeen.

Seuraavan kerran uutta tuotetta silmäillessä tai osamaksusopimuksen pientä pränttiä tavatessa voikin itselleen esittää kysymyksen – tarvitsenko tätä todella? Ostopäätöstä ei ole myöskään pakko tehdä saman tien, saati yksin. Toisinaan kupillinen kahvia tai asian punniskelu jonkun luotettavan henkilön kanssa tuo uutta selkeyttä ja näkökulmaa.

Voi myös miettiä, sopisiko jokin muu rahoitusvaihtoehto paremmin kuin osamaksu. Katso esimerkiksi Matchbankerin lainavertailusta, millaisella korolla voit saada 2000 euron lainaa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Vaihtoehtona osamaksu – hyödyntääkö vai ei?