Suunnitteletko kesämökin ostoa – mitä ensin kannattaa ottaa huomioon

Suunnitteletko kesämökin ostoa - mitä ensin kannattaa ottaa huomioon_matchbanker

Suomalaiset ovat mökkeilykansaa, ja sen kertoo myös tilastot. Vuonna 2020 Suomessa oli kaiken kaikkiaan yhteensä 508 289 rekisteröityä vapaa-ajan asuntoa. 1980-luvulta lähtien suomalaisten varallisuus on kasvanut tasaiseen tahtiin, jolloin mökkejä on hankittu tiuhaan tahtiin. Nykypäivänä oman mökin hankinta onkin entistä helpompaa, ja vaihtoehtoja löytyy useita niin vapaa-ajan asunnon rahoittamiseksi kuin sen oikean löytämiseksi.

Joten, jos suunnittelet omasi hankintaa, kannattaa seuraavat asiat ottaa huomioon ennen kuin laitat nimesi papereihin.

Minkälaiseen tarkoitukseen mökki tulee?

Monilla on jo varmasti mielessä mitä tarkoitusta varten mökki hankitaan. Useimmille se on paikka, jossa rentoutua ja irtautua arjesta. Kuitenkin monesti ilman arjen hienouksia, kuten juoksevaa vettä tai vessaa. Nykypäivänä tarkoitukset ovat monipuolistuneet ja osalle oma mökki on kuin toinen asunto, jossa on kaikki tarvittavat mukavuudet. 

Olipa käyttötarkoitus mikä tahansa, kannattaa hakua rajata omien tarkoitusperien mukaan. Tämä auttaa rajaamaan sen kuinka paljon olet valmis maksamaan uudesta vapaa-ajan paikastasi, sillä yhä useammin mökin osto rahoitetaan osittain lainalla. Sillä onko mökki lähellä suurempia kaupunkeja tai pääkaupunkiseutua on suuri vaikutus myös mökin hintaan.

Mökkien hintoja kannattaa seurata, aivan kuten myös yleisten asuntomarkkinoiden tapauksessa. Vertailemalla ja seuraamalla markkinoita, myös eri vuodenaikoina, voit tehdä selkeää säästöä mökin ostohinnassa.

Luonnollisesti ajanjakso keväästä syksyyn on mökkikauppojen kannalta hyvin vilkasta, jolloin vallitsee myyjän markkinat. Näin ollen myös talvi kannattaa ottaa huomioon mökin ostoa suunnitellessa.

Ota seuraavat kohdat huomioon mökin ostossa

  1. Mitä ostetaan

    Tarkista kiinteistön rajat maanmittaustoimiston tai kunnan kautta. Mökkitontti sisältää niin itse rakennuksen kuin määräalan. Kiinteistökauppa sisältää siis itsenäisen maa-alueen, kun taas määräalakauppa sisältää osan kiinteistöstä. Huomioi myös myydäänkö kiinteistö vapaa-ajan asunnoksi vai vakituiseen asumiseen. Tämä vaikuttaa myynnin verovapauteen ja muihin veroetuihin.

  2. Kiinteistörekisteri

    Erityisesti vanhojen mökkien ostossa kannattaa ottaa huomioon mitä osia on merkittynä kiinteistörekisteriin. Vuosien mittaan niitä on voitu laajentaa tai uusia rakennuksia on rakennettu – joskus jopa ilman lupaa tai jopa naapuritontin puolelle.

  3. Rakennuksen sijainti – myös tontilla

    Kuten aikaisemmin mainitsimmekin, vapaa-ajan asunnon sijainti vaikuttaa suuresti sen myyntihintaan. Tämän lisäksi on myös hyvä huomioida missä mökki sijaitsee itse tontilla. Sillä on suuri merkitys, sijaitseeko rakennus rinteessä tai sen päällä tai jopa alla. Tontilla ei välttämättä ole toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestemää, jolloin rinteessä tai sen alla sijaitsevat rakennukset ovat alttiina sulamis- tai sadevesille.

  4. Rakennuksen kunto, kuten alapohja, katto sekä sisäilma

    Mökit ovat usein rakennettu suoraan maahan kiinni. Rakennuksen sokkeli kannattaa aina tarkistaa kosteusjälkien tai halkeamien varalta. Nämä voivat kieliä rakennuksen painumisesta tai routasuojauksen puutteesta. Jos taas mökin pohja on irroitettuna maasta, eli alapohja on tuulettuva, ei kyseisten ojien ja kaivojen puuttuminen haittaa.

    Kattoa tarkastellessa kannattaa kiinnittää huomiota rakennuksen vesikaton, läpivientien sekä piipun ympäryksen kuntoon. Lisäksi katon kaltevuus on oleellinen tekijä, sillä esimerkiksi 70-luvulla valmistetuissa rakennuksissa on kosteutta keräävä tasakatto.

    Tunkkainen sisäilma ei näin välttämättä kerro homeesta tai kosteudesta, vaan se voidaan myös ratkaista parantamalla rakennuksen ilmanvaihtoa. Joka huoneessa kannattaa olla tuloilmaventtiilit.

  5. Lakiasiat

    Jos kauppakirjassa mainittu henkilö on kuollut, myyjien henkilöllisyyden selvittäminen edellyttää sukututkimusta, perintötodistusta ja usein muita asiakirjoja sen varmistamiseksi, että kauppakirjan ovat allekirjoittaneet oikeat omistajat.
    Jos myyjänä on yritys, on tarkistettava huolellisesti, onko yrityksen edustajalla oikeus tehdä kauppa. 

    Kyseiset tiedot voidaan tarkistaa kaupparekisteriotteesta. Siitä käy ilmi, kenellä on oikeus allekirjoittaa yrityksen toiminimi. Käräjäoikeus tarvitsee yhtiöjärjestyksen ja pöytäkirjan, jotta se voi rekisteröidä kiinteistön sinun omaisuudeksi, eli saada niin sanottu kauppakirja.

    Tarkista onko tontilla kulkuoikeuksia, veneen käyttöoikeuksia tai pysäköintioikeuksia. Lisäksi tarkista onko naapurikiinteistöllä oikeuksia, jotka voivat haitata tulevan mökkisi aluetta. Rasitustodistuksesta voit tarkistaa kyseiset oikeudet, rasitteet ja muut perustiedot.

mökin ostoa suunnitellessa_matchbanker

Miten kesämökin osto kannattaa rahoittaa?

Vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat nousseet kysynnän lisääntyessä, erityisesti korona-vuosien aikana. Vuonna 2021 kesämökkien keskivertohinta oli noin 96 000 euroa. Usein monilla mökkiä haaveilevilla on jo tietty osuus säästössä, ja loput rahoitetaan lainalla

Markkinoilla on tarjolla useita eri lainatyyppejä juuri vapaa-ajan asunnon rahoittamiseksi. Lainanantajasta riippuen se voi olla joko:

  • mökkilaina
  • asuntolaina 
  • tai jopa luotto

Yhä useampi luotoista voi olla jopa vakuudeton, jolloin lainan takuuksi ei tarvitse osoittaa muuta omaisuutta tai henkilötakaajaa.

Lainanotto kannattaa aina kilpailuttaa. Markkinoilta löytyy monia erilaisia lainantarjoajia, aina pankeista rahoituslaitoksiin sekä erilaisia lainatuotteita, vakuuksilla tai ilman. Korot voivat myös vaihdella suuresti lainatyypistä riippuen, joten ainoastaan vertailuttamalla voit saada kattavan kuvan eri lainatuotteiden todellisista kuluista. 

Matchbanker.fi voi auttaa oikeanlaisen lainantarjoajan löytämisessä, vertailuttamalla eri pankit sekä rahoituslaitokset ja niiden lainatuotteet, juuri tilanteesi perusteella. Tietenkin veloituksetta ja ilman sitoutumispakkoa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Suunnitteletko kesämökin ostoa – mitä ensin kannattaa ottaa huomioon