Vinkkejä Talouden Parantamiseen

Vinkkejä talouden parantamiseen

Monille ihmisille taloudellisen vapauden saavuttaminen on ensisijainen tavoite. Sellaisen pesämunan luominen, jonka avulla voi jäädä eläkkeelle tai jatkaa haluamaansa uraa, tarkoittaa myös sitä, että ei enää ole paineita siitä, että on tienattava tietty määrä rahaa joka kuukausi ja vuosi. 

Valitettavasti aivan liian monilta ihmisiltä puuttuu taloudellinen riippumattomuus. Jopa silloin, kun ei ole satunnaisia taloudellisia ongelmia taustalla, liiallisen tuhlaamisen aiheuttama jatkuva velkataakka estää heitä saavuttamasta tavoitteitaan. Taloudellinen riippumattomuus on varmasti jokaisen toive ja unelma, mutta joskus on hyvä aloittaa pienemmästä. Säästäminen joka päiväisissä kuluissa ja lainojen yhdistäminen (lisätietoa esim. Matchbanker -sivustolta) voivat olla tällaisia ensisteppejä. 

Vinkkejä taloudelliseen riippumattomuuteen 

Lähes kaikki ajautuvat taloudellisesti vaikeuksiin jossain vaiheessa, mutta nämä vinkit voivat auttaa sinua välttämään ne.  

  • Aseta elämäntavoitteet 


Miten määrittelet taloudellisen riippumattomuuden? Kaikki haluavat sitä, mutta sitä on vaikea määritellä konkreettisesti. Sinun on oltava tarkka summien ja eräpäivien suhteen. Mahdollisuus toteuttaa tavoitteesi kasvaa sitä mukaa, mitä tarkemmiksi ne on määritelty. Aseta taloudellisia etappeja säännöllisin väliajoin. Laita tavoitelomake talouskansiosi etupuolelle ja muista kirjoittaa kaikki summat ja määräajat tarkasti ylös. 

  • Luo jatkuva budjetti.

Helpoin tapa varmistaa, että kaikki laskut maksetaan ja säästöt etenevät suunnitellusti, on luoda kuukausittainen talousbudjetti ja noudattaa sitä. Lisäksi aikataulun laatiminen auttaa sinua pysymään sitoutuneena tavoitteisiisi ja vastustamaan taipumusta tuhlata. Budjetin laskemiseen voidaan käyttää esimerkiksi verkossa sijaitsevia laskureita.

  • Maksa luottokorttivelat kokonaan takaisin 

Korkeakorkoiset kulutusluotot ja luottokortit olisi hyvä maksaa ensimmäisenä pois. Ota tavoitteeksi maksaa lasku kokonaisuudessaan joka kuukausi. Opintovelkojen, asuntolainojen ja muiden vastaavien lainojen maksamisella ei ole välttämättä aivan niin kiire, koska niiden korot ovat usein huomattavasti alhaisemmat. 

Vinkkejä taloudelliseen riippumattomuuteen 
  • Aloita sijoittaminen 

Monet saattavat kyseenalaistaa sen, onko järkevää sijoittaa rahansa osakemarkkinoille, kun niillä on meneillään laskusuhdanne; sijoittaminen on kuitenkin perinteisesti ollut paras strategia kasvattaa rahojaan ajan mittaan. 

  • Pidä luottotietojasi tarkasti silmällä

On tärkeää tarkistaa luottotiedot säännöllisin väliajoin varmistaakseen, että nimesi ei ole tahriintunut virheellisillä negatiivisilla tiedoilla, joita on saatettu raportoida. 

  • Osallistu tuotteista ja palveluista tinkimiseen 

Monet ihmiset Yhdysvalloissa ovat haluttomia tinkimään tuotteiden ja palveluiden hinnasta, koska he pelkäävät, että tinkiminen saa heidät näyttämään köyhiltä. Suomessa on onneksi terveempi suhtautuminen tinkimiseen, vaikka monelle se tuntuu olevan kynnyskysymys. 

  • Pidä huolta omaisuudestasi 

Kun pidät hyvää huolta omaisuudestasi, kaikenlaiset tavarat autoista ja ruohonleikkureista jalkineisiin ja vaatteisiin saavat pidemmän käyttöiän. Koska kunnossapitokustannukset ovat vain pieni osa korvauskustannuksista, tätä investointia ei kannata jättää huomiotta. Selvitä, miten voit erottaa haluamasi asiat niistä asioista, joita todella tarvitset elämässäsi. 

  • Älä tuhlaa enemmän kuin mihin sinulla on varaa 

Tullaksesi asiantuntijaksi säästäväisessä elämässä tarkoittaa, että noudatat ajattelutapaa, jonka keskiössä on elää hyvää elämää vähemmällä, mikä on helpompaa kuin ehkä kuvitteletkaan. Itse asiassa monet ihmiset, jotka ovat nykyään melko varakkaita, oppivat elämään alle varojensa jo kauan ennen kuin heistä tuli varakkaita.

  • Aseta verkkopankkiin automaattinen säästäminen

Suora talletus voi esimerkiksi lähettää varoja useille tileille samanaikaisesti, jolloin voit kerryttää säästöjäsi. 

Muut vinkit talouden tasapainoon

Taloudellinen riippumattomuus on ihanne, mutta ehkä vielä ei ole aika ajatella niin pitkälle, varsinkin jos talouden hallinnassa on ongelmia. Joskus kannattaa aloittaa pienestä ja pyrkiä “vain” tasapainottamaan oma talous. 

Kotien merkittävimmät taloudelliset rasitteet ilmenevät ruokaan, sähköön ja puhelinpalveluihin liittyvien kulujen muodossa. Näissä voit säästää etsimällä edullisempia tarjouksia sähkö- ja tietoliikennelaskuista ja suunnittelemalla viikoittaiset ateriat etukäteen   

Muita tapoja säästää rahaa ovat esimerkiksi vaatteiden ostamisen vähentäminen, vaatteiden korjaaminen, käytettyjen vaatteiden ostaminen, oman lounaan tuominen töihin ja kodin lämpötilan laskeminen muutamalla asteella. 

Eräänä vaihtoehtona talouden kohentamisessa voidaan ajatella lainojen järjestelyjä, joilla voi tehdä huomattavia helpotuksia kuluihin. Yhdistämällä lainat yhdeksi, helpommin hallittavaksi paketiksi helpottaa vähentämään kuukausittain maksettavaa määrää, sillä tässä menetelmässä korkomenot pienenevät. Esimerkiksi korkeakorkoisten maksulainojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi voi johtaa useiden satojen eurojen kuukausittaisiin säästöihin.

Energiansäästö on myös kustannusten säästöä

Tänä talvena energiansäästö on ollut ihmisten huulilla esimerkiksi sähkön loppumisen uhan vuoksi, mutta sillä on ollut positiivinenkin puoli: energiasta säästäminen tarkoittaa samalla kuluista säästämistä, varsinkin sähkön hinnan hipoessa pilviä. 

Energiansäästön vinkit kannattaa painaa muistiin parempiakin vuosia varten – se säästää ympäristöä ja lompakkoa!  

Yhden asteen lämpötilan lasku vähentää huoneen lämmittämiseen tarvittavaa energiamäärää 5 prosenttia. Tuuleta tila nopeasti käyttämällä ristituuletusta ja vältä ikkunoiden jättämistä auki pitkiksi ajoiksi. Varmista, että ikkunoiden ja ovien eristys on aina hyvässä kunnossa. Lattialämmityksen käyttö saattaa lisätä energian kulutusta.

Saunojat huomio – muista tämä ja säästät! 

Nosta sähkösaunan lämpötila korkeintaan 80 celsiusasteeseen; näin varmistat, että saat höyrystä kaiken irti ja vältät ylikuumenemisesta aiheutuvan turhan sähkön tuhlauksen. Saunan lämmittäminen 100 celsiusasteeseen lisää sähkönkulutusta noin 20-30 prosenttia. Saunaa lämmitettäessä kannattaa ilmanvaihto kääntää pienemmälle. 

Älä pidä saunaa käynnissä pidempään kuin on tarpeen. Saunomisen kesto ja saunan lämpötila voivat helposti lisätä energiankulutusta tarpeettomasti.
Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Vinkkejä Talouden Parantamiseen