Veronpalautuksista joululahjarahaa

Joulukuuhun liittyy perinteisesti monenlaista mukavaa. Joulukalenterin luukkujen avaaminen ei ole ainoaa mieluista puuhaa joulun odotteluun, sillä veronpalautukset valaisevat usean veronmaksajan adventtia. Joulukuussa 2020 veronpalautuksia sai noin 100 000 henkilöä.

Veronpalautuksen maksuajankohta muuttui 2019

Veronpalautus maksettiin aiemmin poikkeuksetta nimenomaan joulukuussa, aina vuoteen 2018 saakka. Sittemmin veronpalautuksia on alettu maksaa heinä-joulukuussa, verotuksen päättymisajankohdasta riippuen. Valtaosa verovelvollisista saa nykyisin veronpalautuksensa jo elo-syyskuussa.

Mikäli veronpalautusta sai joulukuussa, meni se todennäköisesti joululahjahankintoihin tai joulupöydän valmisteluun. Vaikka monissa perheissä on linjattu jo useampi vuosi sitten, että lahjoilla muistetaan ainoastaan lapsia, uppoaa paketteihin helposti useampi satanen.

Jos talous on syystä tai toisesta tiukalla, voi lahjojen rahoittamiseen käyttää edullista pikaluottoa. Tuolloin on kuitenkin ennakoitava oma takaisinmaksukykynsä realistisesti siten, ettei jouluvalmisteluihin uponneen velan lyhennys osoittaudu turhan vaikeaksi. 

Vaikka pienemmät kuukausierät ja pidempi takaisinmaksuaika korkoineen ei välttämättä houkuttele, on lainan asianmukainen hoitaminen ja sen maksuun varautuminen järkevin ratkaisu. Erilaisia lainavaihtoehtoja kannattaa vertailla huolellisesti ajan kanssa, eikä tarttua ensimmäiseen vastaantulevaan tarjoukseen. Pienellä paneutumisella voi säästää pitkän pennin.

Veronpalautusten monta käyttötarkoitusta

Kaikki eivät suinkaan pistä veronpalautusrahoja haisemaan saman tien. Osa laittaa ylimääräiset eurot puskurirahastoon yllättävien menojen varalle, toinen sijoittaa esimerkiksi asuntosäästötilille. ASP-tilin voi avata ensiasunnon ostoa varten kuka tahansa 15-39-vuotias, joten halpakorkoinen ASP-laina on oiva valinta.

Veronpalautuksella on perinteisesti rahoitettu nimenomaan loppuvuoden ylimääräisiä menoja, lahjoja tai esimerkiksi joululomamatkaa. Koronavuonna ulkomaanmatkailu on ollut ymmärrettävästi minimissään, joten veronpalautusrahat ovat säästyneet toiseen käyttötarkoitukseen. Joskus veronpalautukset uppoavat tietenkin pakollisiin arjen menoihin tai yllättäviin lisäkustannuksiin. 

Tuolloin on hyviä pohtia, olisiko syytä säästää vähintään parin kuukauden nettotuloja vastaava puskurirahasto, jolla voisi tarvittaessa rahoittaa yllättävät, välttämättömät menoerät. Puskurirahaston ansiosta esimerkiksi hammaslääkärikäynti, autokorjaamokeikka tai uusi talvitakki ei saa budjettia saman tien miinukselle.

Jos säästöjä ei ole kertynyt ja yllättävä rahantarve iskee, kannattaa vertailla lainoja. Matchbankerin kautta vertaat esimerkiksi parhaat 2000 euron lainat.

Entäpä, jos palautuksen sijaan saikin mätkyt?

Ennakonpidätyksen ansiosta palkkatyötä tekevän verotus ei yleensä aiheuta suurempia yllätyksiä. Verohallinto tarjoaa kuitenkin sivuillaan laskurin, jonka avulla omaa verotukseen liittyvää tilannettaan voi arvioida koska tahansa. 

Mikäli edellisvuoden tulot ovat olleet arvioitua suuremmat, on yksi vaihtoehto maksaa niin kutsuttua lisäennakkoa, jolloin huojennettu viivästyskorko saattaa jäädä pienemmäksi. Lisäennakko on maksettava yhdessä erässä. 

Lisäennakon hakeminen onnistuu kätevästi OmaVero-palvelussa. Tuolloin lisäennakon maksulle voi valita haluamansa eräpäivän. Asetettavan eräpäivän takaraja on kolme viikkoa. 

Hyvällä suunnittelulla joustoa talouteen 

Alkuvuosi on loistava ajankohta uuden säästösuunnitelma laatimiseen ja säästämisen aloittamiseen. Säästäminen ei edellytä isoa alkupääomaa tai edes kolminumeroista, kuukausittain sivuun laitettavaa summaa. 

Jo muutaman kympin kuukausittaisesta säästöstä kasvaa vuoden aikana merkittävä summa. Moni havahtuu säästämisen tärkeyteen vasta siinä vaiheessa, kun sukanvarressa olevalle rahalle olisi kipeästi käyttöä.

Säästäminen tuo paitsi taloudellista turvaa myös vahvistaa tunnetta suunnitelmallisuudeen tärkeydestä ja hyvästä elämänhallinnasta. Säästötavoitteen täyttyminen lisää itseluottamusta, ja onnistumiskokemus rohkaisee säästämään ja sijoittamaan myös jatkossa – veronpalautuksilla tai ilman.