Vältä kesäloman taloushuolet huolellisella suunnittelulla

varautua kesälomaan fiksusti_Matchbanker

Alkuvuoden harmaudessa ja pakkasissa moni haaveilee jo kesän auringosta ja kaikesta siitä, mitä aikoo kesän tullessa lomalla tehdä. Mielessä saattaa siintää matka etelän aurinkoon, kesämökille meneminen juhannukseksi, mökin remontoiminen tai ihan vain ajatus siitä, että saa kerrankin nukkua pitkään ja loikoilla sitten riippukeinussa vaikka koko päivän omien pihapuiden katveessa. 

Moni ei kuitenkaan ehkä tule ajatelleeksi, että kesälomabudjetin suunnitteleminen ja säästäminen lomaa varten kannattaa aloittaa jo tammi- tai helmikuun viimassa. Vakituisessa työsuhteessa olevalle maksetaan toki vuosilomapalkkaa, mutta puskurirahastoa kannattaa aina olla siltä varalta, että jotakin yllättävää sattuu matkan varrella.

Kun jaksottaa säästämisen pidemmälle aikavälille, ei kuukausittaisen säästösumman tarvitse olla kovin suuri, jolloin se kirpaisee myös vähemmän palkassa. Budjetoiminen kannattaa, jotta kesäloman viimein tullessa voit nauttia siitä täysin siemauksin murehtimatta rahasta!

Suunnittele kesäloma etukäteen realistisesti

Lomabudjettia laatiessa on hyvä miettiä ensin, millainen loma sopii omaan talouteen ja elämäntilanteeseen. Koronan riehuessa yhä maailmalla, on ulkomaanmatkojen suhteen yhä olemassa riski, että lentoyhtiöt saattavat peruuttaa lentoja, kohdemaa saattaa rajoittaa ulkomaan matkailijoiden pääsyä maahan tai oma matka voi peruuntua syystä tai toisesta. Mahdolliset lomautukset tai irtisanomiset ovat myös voineet vaikuttaa taloustilanteeseen. 

Omaa taloustilannetta kannattaa tarkastella realistisesti ja miettiä, mitkä olisivat oman lompakon kannalta sopivimmat vaihtoehdot, ja ulkomaanmatkan sijaan kenties suunnitella jotakin lähempänä omaa kotia:

  • Matkailu kotimaassa. Aina ei tarvitse lentää kauas. Nämä viisi suosittua lomakohdetta löytyvät aivan nurkan takaa kauniista Suomestamme. Miltä kuulostaisi kesäinen Porvoo, tai samoilu Kolin kauniissa maisemissa?
  • Terassin rakentaminen ja muut pihatyöt. Kenties olet jo kauan haaveillut terassin rakentamisesta omalle pihallesi, ehkä nyt on tullut sen aika?
  • Mökin remontointi. Kaipaako mummolta perityn kesämökin laituri korjaamista, tai järvinäkymää peittävät koivut kaatamista? 
  • Oman kodin remontointi. Kotona on tullut ehkä vietettyä enemmän aikaa, ja repsahtaneen keittiön katseleminen on alkanut ahdistaa. Lomalla kodin korjauksiin on aikaa!
  • Äkkilähtö. Joskus paras ratkaisu on seurata, mikä vallitseva maailmantilanne on lähempänä matkaa ja napata sitten spontaani äkkilähtö. 
  • Kertakaikkinen rentoutuminen ilman suunnitelmia. Tarvitseeko lomalla aina mennä jonnekin ja tehdä koko ajan jotakin? Onko tämä se vuosi, kun voit ottaa loman aivan loman kannalta ja tehdä asioita spontaanisti, jos ja kun siltä tuntuu?
Kesälomaa suunnitellessa kannattaa katsella omaa taloustilannetta ja toiveita realistisesti. Ulkomaanmatkan sijaan lomakohde voi löytyä lähempää omasta kotimaasta tai kotoa. Omaa taloutta ei kannata vetää liian tiukaksi, jotta rahaa jää laskujen maksamiseen ja hieman vielä pahan päivän varalle.
Vältä kesäloman taloushuolet huolellisella suunnittelulla_matchbanker

Laadi kesälomallesi budjetti

Kun olet pohtinut, mikä olisi sopiva kohde tai aktiviteetti lomallesi, voit alkaa miettiä budjettia. Kuinka paljon matka maksaa yöpymisineen, matkakulut (lennot, bussit, oman auton bensiinikulut), ateriakulut ja niin edelleen. Tai paljonko materiaalia kuluu mökin laiturin uusimiseen ja paljonko ne maksavat? Tarvitaanko rakentamiseen ammattimies vai hoituuko homma itse talkoilla vaikkapa mökkinaapurin kanssa? 

On hyvä säästää myös pientä puskuria yllättäviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi matkakuluissa vähintäänkin pariin ylimääräiseen yöpymiseen siltä varalta, että lento siirtyy. 

Kun olet suunnitellut loman kustannukset, voit jaotella, kuinka paljon rahaa sinun on säästettävä kuukaudessa päästäksesi tavoitteeseen. Mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä pienemmän siivun sinun tarvitsee laittaa sivuun kuukausittain. 

Voit myös mahdollisesti karsia joitakin kuluja tietyn aikaa, jotta säästäminen ei tunnu niin paljon palkkatuloissa. Voit kenties jättää lounaan työpaikan ravintolassa syömättä ja tehdä kotona eväät? Ruokaostoksia tehdessä kannattaa kaupassa myös tarkistaa punalaputetut tuotteet ja tehdä isompia ruoka-annoksia kerralla, joita sitten voi ottaa pakastimesta käyttöön. 

Jo pienillä muutoksilla arjessa roposia alkaa kertyä sukanvarteen kuin huomaamatta. Hyvällä suunnittelulla pääset nauttimaan lomastasi, kun sen aika viimein on, eikä sinun tarvitse käyttää kallisarvoista vapaa-aikaasi taloushuoliin.

Kun olet suunnitellut kesäloman etukäteen, se on helpompi budjetoida ja aloittaa säästämisen ajoissa. Lomaa varten on hyvä säästää myös pientä puskuria yllättäviä kuluja varten.
author
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Vältä kesäloman taloushuolet huolellisella suunnittelulla