Vältä Black Friday -huijaukset ja osta harkiten

Vältä Black Friday -huijaukset ja osta harkiten

Kohta on jälleen se aika vuodesta, kun kukkaronnyörejä availlaan huushollissa jos toisessakin mustan ostosviikonlopun merkeissä. Homma starttaa virallisesti perjantaina 26.11.2021, mutta monet liikkeet kampanjoivat päivän ympärillä tavalla tai jopa koko viikon ajan. Riemu huipentuu maanantaina 29.11.2021, jolloin vietetään Cyber Monday -kampanjapäivää ainoastaan verkkokaupassa annettavien alennusten merkeissä. 

Black Fridayn ja Cyber Mondayn historiasta

Perimätiedon mukaan kiitospäivää seuraavaa perjantaita alettiin kutsua Black Fridayksi 1960-luvun Philadelphiassa. Syynä käsitteen syntyyn oli yksinkertaisesti kiitospäivän jälkeisten shoppailijoiden synnyttämä sakea liikenneruuhka.

Vaikka käsitteen juuret ulottuvat aina 1960-luvulle saakka, muodostui Black Friday Vuoden vilkkaimmaksi ostospäiväksi vasta vuonna 2005. Tyypillistä päivän aikana myynnissä oleville tuotteille on se, että osaa niistä on saatavilla ainoastaan rajoitettu määrä. 

Moni hyödyntää Black Friday -tarjoukset joululahjaostoksilla, jolloin pukinkonttiin saa poikkeuksellisen edullisesti esimerkiksi nuorison janoamaa huippuelektroniikkaa ja merkkivaatteita. Budjetoinnin avulla voi selvittää ostoksiin liikenevän rahamäärän, ja tarvittaessa ehdottoman välttämättömiltä tuntuvia hankintoja voi rahoittaa esimerkiksi pikalainalla.

Hyödynnä Black Friday – ja Cyber Monday -tarjoukset remontoinnissa

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää usein sitä, että mikäli tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, on siinä todennäköisesti jotakin mätää. Black Fridayn ja Cyber Mondayn kohdalla tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Erilaiset erikoiserät ja suuret myyntivolyymit mahdollistavat poikkeuksellisen halvat hinnat, joten polkuhintoihin ei tarvitse suhtautua epäluuloisesti. 

Jos jonkin tarjouksen todenperäisyys kuitenkin arveluttaa, on asiaan syytä perehtyä tarkemmin. Palveluiden kohdalla käyttöehdot kannattaa lukaista läpi pariinkin otteeseen, jottei vastaan tule epämieluisia yllätyksiä.

Vaikka poikkeuksellisen halvat polkuhinnat saavatkin sortumaan heräteostoksiin, kannattaa kulutusjuhlaa viettää kohtuudella paitsi taloudellisesta näkövinkkelistä myös ekologisuuden nimissä. Mikäli sen sijaan tarvitset esimerkiksi uuden pyykinpesukoneen tai muita kodinkoneita, on Black Friday tai Cyber Monday mitä oivallisin ajankohta laitehankinnalle.

Esimerkiksi keittiöremontti kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa siten, että niin uunin, keittotason, pakastimen, jääkaapin kuin tiskikoneen saa hankittua marraskuun lopun huippuedullisin tarjoushinnoin. Tarjoukset hyödyntämällä ja ostokset keskittämällä remonttilainainan tarve jää hyvässä lykyssä jopa tuhansia euroja aiottua pienemmäksi.

Vältä Black Friday -huijaukset ja osta harkiten

Valitse huolella liikkeet, joissa asioit

Tarjontaa on nykyisin yllin kyllin lähes joka saralla, joten asiakkaat voivat valita haluamansa palveluntarjoajan useiden vaihtoehtojen joukosta. Etenkin netissä ostaessa itselleen entuudestaan tuntemattoman liikkeen nimi on syytä naputella hakukoneeseen ennen ostopäätöksen tekoa – varsinkin, jos kyse on arvokkaammasta hankinnasta. 

Nettimaksaminen on nykyisin arkipäivää, mutta varsinkin nettimatkatoimistojen suhteen kannattaa edelleen olla tarkkana. Pienellä präntätyt säännöt ja ehdot saattavat aiheuttaa päänvaivaa, ja pahimmassa tapauksessa lippuja ei ilmestykään sähköpostilaatikkoon.

Kansainvälisten toimijoiden kanssa asioidessa kuluttajan oikeudet jäävät herkästi jalkoihin. EU:n alueella, Norjassa, Britanniassa tai Islannissa sijaitsevien yritysten tapauksessa apua voi hakea riitatilanteissa Euroopan kuluttajakeskuksesta (ECC Finland).

Mikäli ostoksia tehdessään kokee olonsa jollakin tapaa huijatuksi, saattaa etenkin ulkomaisen nettikaupan kohdalla mennä sormi suuhun. Tuolloin ilmainen asiantuntija-apu voi olla kullanarvoinen ratkaisu, eikä asiaa tarvitse märehtiä yksin. 

Jos puolestaan löytää hyvän ja luotettavan kauppapaikan, voi valikoimaa käydä vilkaisemassa uudemman kerran heti maanantaina 29.11. koittavan Cyber Mondayn tiimoilta.