Valmistaudu jouluun – säästämällä oikeista paikoista 

Valmistaudu jouluun - säästäm

Joulu on kohta täällä taas ja perinteinen lahjarumba on jo alkanut, jos katsoo kauppojen esillepanoja ja alennuksia. Joululahjojen ostoslistalla on monia kohteita – mutta joillekin  siitä voi tulla todellinen taloudellinen taakka. Joulumielen merkitys muuttuu, kun ihminen kasvaa yhä pidemmälle aikuisuuteen. 

Näkökulmasi lahjoihin alkaa muuttua. Toisin sanoen se muuttuu siitä, mitä odotat innolla, sellaiseksi jonka kärsivällisyydellä kärsit läpi. Jos sinun odotetaan antavan yhtä paljon kuin saat, lahjojen antamisen käsite saa uusia merkityksiä. Suuren rahamäärän käyttäminen saattaa tuntua kohtuuttomalta, varsinkin jos elät jo ennestään hyvin tiukalla budjetilla. 

Jouluostosten ei kuitenkaan tarvitse olla lompakkoa rasittava menoerä. On monia eri tapoja, joilla voit vähentää jouluun liittyviä kuluja, säästää muutaman euron tai ehkä luopua niistä kokonaan. Sinun on vain oltava valmis kokeilemaan erilaisia asioita. 

Tarvitaanko joka vuosi lahjoja?

Lainojen ottaminen joulun ajan kulutusta varten tulisi olla viimeisiä vaihtoehtoja, mutta jos sellaiseen valintaan päädytään, tulisi lainoja ainakin vertailla kunnolla. Tätä varten on saatavilla palveluja kuten Matchbanker.fi, jotka kilpailuttavat ja vertailevat lainat puolestasi. 

Jotkut kotitaloudet päättävät jopa luopua lahjojen hankkimisesta perheen aikuisille ja keskittyä vain lasten ostoksiin. Keskustele asiasta läheistesi ja läheisten kumppaneidesi kanssa. Kun talous on tiukalla, juhlapyhät saattavat tuntua enemmän velvollisuudelta kuin juhlilta. Juhlapyhistä stressaaminen ei ole nautinnollista, ja se voi johtaa kaunan tunteisiin niitä perheenjäseniä ja ystäväpiirin jäseniä kohtaan, joilla on enemmän rahaa. Keskustele läheistesi kanssa siitä, että jätät lahjojen vaihdon väliin tai vähennät rahankäyttöä.  

Tiesitkö että työnantaja ei voi antaa lahjoja huolehtimatta veroista? Jotta työnantajan antama joululahja olisi verovapaa, saa sen arvo olla maksimissaan 100 euroa. Lahja on verovapaa myös vain silloin, jos kaikki työntekijät saavat saman lahjan työnantajaltaan. 

Joulun muut säästövinkit

Ruoka- ja sähkölaskun pienentämisen ohella joulun kulujen vähentämiseen on olemassa useita pikkuvinkkejä, joita on kerätty artikkelin loppuosaan. 

  • Tee budjetti 

Kuluttajat menevät usein joulumenoissaan liian pitkälle, koska he eivät pysty tasapainottamaan budjettiaan ja ostoslistaansa oikein. Määrittele, kuinka paljon voit käyttää jouluun, jotta et tuhlaa enemmän kuin sinulla on varaa. Laadi seuraavaksi luettelo kaikista jouluun liittyvistä sitoumuksistasi, kuten lahjojen ostamisesta, matkustamisesta ja kodin koristelemisesta. Määritä sitten kullekin kohteelle rahallinen arvo. Voit myös käyttää netin budjettilaskureita.

  • Säästä minkä voit

Pyri laittamaan rahaa säästöön ensi vuoden joulua varten. Kun joulu on ohi, arvioi, kuinka paljon rahaa käytit lahjoihin, ruokaan ja koristeisiin, ja etsi sitten lisää keinoja kustannusten leikkaamiseen. Seuraava askel on alkaa laittaa joka kuukausi rahaa sivuun edellä mainittujen kulujen maksamiseen. Vielä parempi on aloittaa säästösuunnitelma seuraavaa vuotta varten samalla, kun teet tänä vuonna jouluostoksia.  

Tarvitaanko joka vuosi lahjoja?
  • Liity verkkokauppojen postituslistalle 

Jos olet uusi jäsen, saat usein lisäalennuksen, joka on 10-20 % kokonaisostohinnasta. 

  • Käytä vähemmän aikaa ja rahaa pakkaamiseen

Joululahjojen paketoiminen on yksi joulun lempipuuhia, mutta käärepaperin, rusettien ja nauhojen kustannukset voivat nousta nopeasti. Käytä hyvännäköisiä kierrätettyjä papereita pakkaamiseen ja kierrätä lahjakassit edellisiltä vuosilta. 

  • Anna aineeton lahja 

 Anna lahjan saajalle esittely jostakin erikoistaidostasi, kuten puutyöstä tai maisemasuunnittelusta. Sen rahallinen arvo on paljon suurempi kuin monen aineellisen lahjan, ja lahjansaaja voi pitää sitä poikkeuksellisen arvokkaana. Ainoa asia, joka sinulle tulee maksamaan, on siihen käyttämäsi aika. 

  •  Vaihtakaa lahjoja

Sen sijaan, että ostaisit kaikille omat lahjat, yksi yleinen vaihtoehto on osallistua lahjojen vaihtoon ryhmän kanssa. Valitkaa nimiä sattumanvaraisesti ja asettakaa enimmäishinta, vaikkapa 20 euroa. Se riittää huomaavaiseen lahjaan ilman, että jouluostosten budjetti räjähtää. Tämä on ihanteellinen ratkaisu suurille perheille, sillä lahjojen ostamisesta aiheutuvat kustannukset voivat kasvaa nopeasti, kun puolisot ja lapset otetaan huomioon.

Ruokalasku pienemmäksi 

Jouluna juhlimisessa ei saa säästellä kaloreita, mutta ylettömässä ruoanlaitossa on eräs ikävä puoli. Valitettavasti joulua varten valmistetaan niin paljon ruokaa, että se usein heitetään pois, koska sitä on yksinkertaisesti liikaa. Mieti ja laske tarkoin, kuinka monta erilaista ateriaa sinun on valmistettava, jotta voit tyydyttää kaikkien vieraiden ruokahalun. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, kukaan ei halua syödä samaa ruokaa yhä uudelleen ja uudelleen. Se on vain ruokaa, jota tyypillisesti ostetaan joulun aikaan, mutta kukaan ei yleensä syö sitä jälkikäteen. 

Voit säästää rahaa ruokakaupassa sekä sähkölaskussa, jos valmistat vain sen verran jouluruokaa, mitä todella kulutatte. Monissa asunnoissa sähkönkulutus on vuoden suurimmillaan joulukuussa. Yritä esimerkiksi suunnitella ruoanlaiton ajoitus niin, että saat mahdollisimman monta eri ruokaa valmiiksi samaan aikaan. Näin sinun ei tarvitse esilämmittää uunia monta kertaa, ja lompakkosi on kiitollinen tämän ansiosta saavuttamistasi säästöistä sähkölaskussa. Jos kokoonnutte jouluna isolla porukalla, voitte järjestää ruoanvalmistuksen myös piknik-henkisesti, eli eri ihmiset voivat valmistaa eri osia jouluruoista. 

Joululaatikot ovat käytännössä vain yhden juhlapyhän ruokia, eikä yleensä niitä tee mieli joulun ulkopuolella. Jos niitä on tullut kuitenkin tehtyä tai ostettua liikaa, niitä voidaan käyttää muihin ruokiin jälkeenpäin. Leipätaikinat ja rieskataikinat ovat hyviä tällaiseen,  kuten myös sämpylät, karjalanpiirakat tai sitten vaikkapa lantturieskat, jotka ovat lanttupohjainen vastine perunarieskoille. Kokeile myös esimerkiksi lanttu-jauhelihalaatikkoa, perunapannukakkuja sekä testaa itse – käytä vain mielikuvitusta, ja säästä ruokakuluissa ja hävikissä!
Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Valmistaudu jouluun – säästämällä oikeista paikoista