Uuden vuoden 2023 lupaukset taloudelliseen tapaan

Uuden vuoden 2023 lupaukset taloudelliseen tapaan

Kun vuoden loppu lähenee, monet alkavat miettiä, miten he voisivat parantaa elämäänsä tulevan vuoden aikana. Taloudellisen tilanteen parantaminen voi olla yksi hyvinvoinnin avaintekijöistä.  Kukapa meistä ei haluaisi esimerkiksi muutamaa sataa euroa enemmän käytettävissään joka kuukausi! Alkuvuosi on erinomainen tilaisuus arvioida henkilökohtaisia lainoja ja luottoja ja vaihtaa niitä edullisemmiksi. 

Tässä esittelemme muutamia uuden vuoden lupausten vaihtoehtoja, joilla voit tehdä tulevasta vuodesta taloudellisesti helpomman. 

Luottokorttivelat veks ja käyttösuunnitelman käyttöönotto

Jos sinulla on luottokorttivelkaa, sinun kannattaa vakavasti harkita velan poistamista yhdeksi tavoitteeksesi. Vaihtoehtoja on useita, mutta kahdesta yleisestä strategiasta ensimmäinen on velan vyörytys, jossa maksat ensin pois velkasi, jonka korko on korkein. Toinen on taas lumipallomenetelmä, jossa maksat ensin pois velkasi, jonka korko on alhaisin.  

Varojen käyttösuunnitelma on hyvä vaihto säästösuunnitelman tilalle. Sen sijaan, että asetettaisiin rajoituksia sille, miten rahoja on käytettävä, käyttösuunnitelma antaa vapauden valita, miten varat kohdennetaan. Kun olet määrittänyt kuukausitulosi, seuraava vaihe on asettaa tärkeysjärjestykseen erityyppiset menot. 

Luottokorttivelat veks ja käyttösuunnitelman käyttöönotto

Yleissääntönä on, että on parasta aloittaa maksamalla ensin välttämättömät elinkustannukset. Välttämättömiin menoihin kuuluvat esimerkiksi talous- ja velkaneuvonnan mukaan: 

  • ruoka
  • vaatteet
  • puhelin
  • netti
  • harrastukset
  • auto- ja henkilövakuutukset.

Kun olet määrittänyt, kuinka paljon rahaa tarvitset näihin kategorioihin, luo sen jälkeen lisäkategorioita, joihin voit käyttää jäljelle jääviä rahoja, kuten matkoihin ja viihteeseen. Talouden hallintaa helpottavat sovellukset voivat olla hyödyllisiä välineitä, joiden avulla voit seurata, miten ja mihin rahaa käytetään. Jotkut pankkisovellukset tarjoavat tällaisia ominaisuuksia. 

Käyttösuunnitelma on hieman joustavampi kuin säästöbudjetti. Sen avulla voit nimittäin päättää, miten käytät rahat, jotka jäävät yli sen jälkeen, kun tärkeimmät menot on maksettu.  

Velan vyörytys 

Pääasiallinen ajatus velan vyörytyksen takana on se, että yksi laina asetetaan etusijalle pyrkimällä maksamaan se mahdollisimman nopeasti pois. Muissa lainoissa käytetään kuukausittaista minimilyhennystä normaalisti.

Kulutusluottojen yhdistäminen voi helpottaa ratkaisevasti

On oman etusi mukaista yhdistää monia kulutusluottoja, sillä se on yksi harvoista keinoista, joilla voit lähes varmasti varmistaa, että säästät rahaa joka kuukausi. Kun yhdistät velkoja, saat lopulta yhden suuremman lainan, jolla maksat pois aiemmat, pienemmät lainat. 

Yhdistelmälainojen kilpailutus ei ole nykyään vaikeaa, sillä lainanottajan ei tarvitse soitella erikseen eri pankkeihin saadakseen lainatarjouksia, koska Matchbanker.fi -palvelu on tehty yksinkertaiseksi. Tarvitaan vain yksi hakemus, joka voidaan jättää palvelun verkkosivuilla. Hakemuslomaketta täyttäessäsi sinulla tulisi olla saatavilla nykyiset lainasummat sekä kuukausittaiset maksut, sillä nämä tiedot ovat ratkaisevia sinulle esitettävien lainavaihtoehtojen kannalta.

Jos sinulla on useita lainoja, sinun kannattaa jättää hakemus kaikkien lainojen yhteissummasta. Sinulla on mahdollisuus hakea Matchbankerin kautta yhdistelmälainaa tai kulutusluottoa, jonka suuruus voi olla maksimissaan noin 70 000 euroa. Hakemus ei maksa mitään. Pankkitilillesi tilitetään rahat heti, kun tarjous on hyväksytty, usein jopa samana päivänä. Matchbankerin lainalaskuri yhdistelmälainalle on paras paikka aloittaa lainojen yhdistelemisen arviointi – huomaa, ettei lainan ottaminen ei ole kaikille paras keino. 

Finanssiala ehdottaa Suomessa voimassa olevan kuluttajaluottojen korkokaton alentamista nykyisestä 20 prosentista 15 prosenttiin. Korkokatto tultaisiin sitomaan korkolaissa tarkoitettuun viitekorkoon. Tämä tapahtuisi kuitenkin niin, että korko ei silloinkaan voi nousta yli 20 prosentin.

Säästäväisyys, säästötili ja sijoittaminen

Tee tulevana vuonna säästäväisyydestä tärkein taloudellinen prioriteettisi. Säästöön menevät maksut voidaan vähentää tililtä automaattisesti, joten se on yksi yksinkertaisimmista ja helpoimmista tavoista kerryttää säästöjä. Jotkut työnantajat antavat työntekijöilleen mahdollisuuden jakaa palkkansa ja tallettaa eri summia eri tileille. 

Säästötilin perustaminen erityisesti odottamattomia tilanteita varten voi olla erinomainen turva pahan päivän varalle, erityisesti tällaisessa maailmantilanteessa. Yleisesti ottaen talousasiantuntijat suosittelevat, että elinkustannuksia varten varataan kolmesta kuuteen kuukauden kulut tai palkkatulot. Hätärahaston avulla voit tarvittaessa kattaa odottamattomia menoja välttämättömistä kuluista, jos jäät esimerkiksi ilman työtä. 

Sijoittaminen on useiden talousgurujen neuvo, jolla tulevaisuuden taloustilannetta voidaan parantaa. Vaikka Ukrainan sota ja energiakriisi ovat tehneet ajasta epävarmaa, sijoittaminen voi asiantuntijoiden mukaan kannattaa siitä huolimatta. Sijoittamisen avulla voit mahdollisesti lisätä käytettävissäsi olevaa rahamäärää ja samalla nostaa elintasoa. Jos sinulla on jo säästötili odottamattomia menoja varten, sinun kannattaa harkita sijoitustilin avaamista. Näin voit aloittaa säästämisen pidemmäksi aikaa, jossa tavoitteena voi olla esimerkiksi eläkkeelle jääminen aikaisemmin tai asunnon ostaminen.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Uuden vuoden 2023 lupaukset taloudelliseen tapaan