Pohditko sijoitusasunnon ostamista? Mitä ottaa huomioon?

Pohditko sijoitusasunnon ostamista Mita ottaa huomioon_matchbanker

Yhä useampi vuokranantaja tienaa sijoitusasunnoista saaduilla vuokratuloilla enemmän kuin keskiverto suomalainen. Ja osuus on kasvussa, sillä vuokratuloja saavien osuus on lisääntynyt viime vuosien aikana. Vuosina 2014-2020 sijoitusasunnoista vuokraa saavien määrä kasvoikin noin 25 prosenttia aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Sijoitusasuntoja hankitaan erityisesti vuokrasaatavien vuoksi, siitä huolimatta, että vuokrien hinnat ovat laskussa – erityisesti pääkaupunkiseudulla. Olivatpa syyt sijoitusasunnon hankintaan mitkä tahansa, jos olet pohtinut sijoitusasunnon ostamista, seuraavassa käymme läpi asioita – aina lainanotosta kannattavuuteen liittyen – mitä olisi hyvä ottaa huomioon.

Sijoitusasunnoista passiivista tuottoa

Sijoitusasuntojen vuokraaminen saattaa olla luotettava tulonlähde. Mutta mistä tiedät, oletko valmis ryhtymään vuokranantajaksi? Ja erityisesti, mistä tietää, että ostettu asunto on potentiaalinen tulonlähde?

Sijoituksena ostettu kiinteistö on kiinteistö, joka on hankittu tuottamaan tuloja vuokratulojen tai pelkän arvonnousun kautta. Sijoituskiinteistöjä ostaa yleensä yksittäinen sijoittaja, pari tai ryhmä sijoittajia yhdessä.

Ensinnäkin on hyvä sisäistää, että sijoitusasunnon ostoprosessi on erilainen kuin ensiasunnon ostoprosessi. Joten, ennen kuin investoit kiinteistöön, käy läpi seuraavat kohdat:

 1. Taloudellinen tilanteesi on vakaa

  Sijoituskiinteistöjen hankinta edellyttää ostajalta vakaata taloudellista tilannetta, erityisesti verrattuna ensiasunnon ostajiin. Tämä on hyvä pitää mielessä erityisesti silloin, kun tarkoituksenasi on vuokrata asunto eteenpäin. Useimmat pankit ja lainanantajat vaativat lainanottajilta käsirahaa sekä vakuuksia, jos asunto tai kiinteistö hankitaan osittain lainarahoituksen turvin.

  Varmista siis, että budjettisi on riittävä, jotta voit varautua ja tarvittaessa kattaa asunnon oston alkuvaiheen kustannukset (kuten käsiraha, tarkastus- ja sulkemiskustannukset) sekä jatkuvat huolto- ja korjauskustannukset. Vuokranantajana ja kiinteistön omistajana sinun on tehtävä välttämättömät korjaukset ajoissa, mikä voi tarkoittaa kalliita putki- tai julkisivuremontteja.

  Hyvät vuokralaiset ovat kiinteistösi voimavara, kun taas epäluotettavat vuokralaiset voivat lisätä kuluja huomattavasti.

 2. Saatko sijoitetulle pääomalle tuottoa?

  Kiinteistöihin sijoittavat saavat usein tuottoa sijoitukselleen, viimeistään muutaman vuoden kuluessa. Markkinat ovat luonnollisesti olleet vuosikaudet vuokranantajan puolella ja asunnon itselleen hankkineet ovat myös nauttineet tuottoa hankinnoilleen. 
  Tästä huolimatta fiksut sijoittajat laskevat aina keskimääräisen sijoitetun pääoman tuoton ja arvioivat siten mahdollisia tuottoja jo ennen kiinteistön ostamista. Erityisesti nykyisillä markkinoilla, joilla vuokrien hinnat laskevat ja tarjonta on lisääntynyt.

 3. Aikaa hallita kiinteistöä ja vuokralaisia

  Sijoituskiinteistöjen hallinta vie paljon aikaa. Alkuun aikaa vie asunnon mainostaminen, vuokralaisten haastattelut ja taustatarkistukset. Kiinteistön kunnossapito ja korjaukset ovat myös vuosittain eteen tulevia asioita. Lopulta kuukausittain on varmistettava, että vuokrat maksetaan ajallaan ja oikein.

vuokranantaja ja kiinteiston omistaja_matchbanker

Voit laskea mahdollisten kiinteistösijoitusten tuoton noudattamalla seuraavia ohjeita.

 • Arvioi vuotuiset vuokrasaatavat. Etsi vastaavia kiinteistöjä, jotka ovat tällä hetkellä vuokralla ja tarkastele niiden keskimääräisiä kuukausivuokria ja kerro tämä 12:lla saadaksesi vuositulot.
 • Laske nettotulosi. Nettotulot ovat siis yhtä kuin vuokrasaatavat yhdeltä vuodelta vähennettynä vuotuisilla kuluilla. Kulut ovat se rahamäärä, joka tarvitaan kiinteistön ylläpitoon vuosittain. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi vakuutukset, kiinteistöverot, kunnossapito ja vastikkeet. Älä laske asuntolainaa tai sen korkoja mukaan. Vähennä käyttökulut vuotuisesta vuokrasaatavista.
 • Laske sijoitetun pääoman tuotto jakamalla nettotulosi asuntolainan kokonaisarvolla.
Näin ollen, jos ostat sijoituskiinteistön varmalta alueelta ja tiedät, että voit vuokrata sen luotettaville vuokralaisille, 3 prosentin tuotto on loistava. Jos kiinteistö on kuitenkin alueella, jossa vuokralaiset eivät tunnetusti ole pitkäaikaisia, 3 prosentin tuotto ei siten ole välttämättä aikasi ja vaivan arvoinen.
Esimerkkitapaus

Ostat 200 000 euron arvoisen kiinteistön, josta voit saada vuokratuloja noin 1000 euroa kuukaudessa. Potentiaalinen tulosi on siis 1 000 euroa × 12 kuukautta eli yhteensä 12 000 euroa. Oletetaan myös, että kiinteistöön kuluu kuukaudessa noin 500 euroa ylläpitoon kuuluvia maksuja ja veroja.
500 euroa × 12 = arvioidut kulut 6 000 euroa vuodessa.

Vähennä toimintakulut mahdollisesta kokonaisvuokrasta: 12 000 euroa – 6 000 euroa = 6 000 euroa nettotuloja vuodessa.

Jaa nettotoimintatulosi asuntolainan kokonaisarvolla: 6 000 euroa ÷ 200 000 euroa = 0,03, jolloin kyseisen kiinteistön pääoman tuotto on 3 %.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Pohditko sijoitusasunnon ostamista? Mitä ottaa huomioon?