Parhaat vinkit taloudellisen tilanteesi tasapainottamiseen

Parhaat vinkit taloudellisen tilanteesi tasapainottamiseen

Kuluta vähemmän, säästä enemmän. Laadi budjetti ja noudata sitä. Ne, jotka noudattavat laatimaansa budjettia, välttävät todennäköisemmin velkaantumista, säästävät johdonmukaisesti ajan mittaan ja käyttävät rahaa viisaasti. Parasta tässä on se, että hyvät budjetointimenetelmät voidaan ottaa käyttöön vain muutamalla pienellä muutoksella nykyisten taloudellisten rutiinien seuraksi. 

Jotta ymmärtäisimme taloudellisen tilanteen tasapainottamisen tärkeyden, verrataan ensiksi kahta ihmiselle tärkeää asiaa, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme. Fyysistä kuntoa ylläpidetään esimerkiksi hyvällä sekä monipuolisella ruokavaliolla, riittävällä veden saannilla ja reippaalla liikunnalla. Miksi sitten on niin vaikeaa noudattaa samaa varovaisuutta, kun kyse on päivittäisestä taloudellisesta hyvinvoinnistamme?  

Tässä artikkelissa käydään läpi seuraavia asioita taloudellisen tilanteesi tasapainottamisen helpottamiseksi: 

  • tee kulusuunnitelma
  • käytä budjetoinnin helpottamiseksi laskureita ja sovelluksia
  • muista huolehtia lainojen maksuista, ennen kuin keskityt muuhun 
  • välttämättömät menot menevät muiden edelle
  • käytä tarvittaessa useita pankkitilejä helpottamaan säästämistä

Kulusuunnitelma etukäteen

Velkojen maksamisen pitäisi olla ensisijainen prioriteetti talouden tasapainottamisessa. Houkutus aloittaa heti budjetin laatiminen ja säästäminen lomaa varten on ymmärrettävää, mutta voi olla parempi asettaa nykyisten velkojen maksaminen etusijalle. Veloistasi maksamasi korot voivat pienentyä ja taloudellinen taakkasi helpottua, jos asetat ne etusijalle. Lainojen yhdistäminen voi olla joskus järkevää, jos lainoja on useita ja niistä maksetaan jo liikaakin korkoja ja muita kuluja. Matchbanker.fi -sivuston avulla voit vertailla erilaisia lainoja ja niiden todellisia kuluja keskenään.

Kulusuunnitelma etukäteen

Tee kulusuunnitelma kuukaudeksi etukäteen. Budjetointi vaatii ennakointia onnistumisen varmistamiseksi. Suunnittele seuraavan kuukauden budjetti vähintään viikkoa ennen seuraavan kuukauden alkua. Kun olet kartoittanut kuukauden mahdolliset menot aikatauluineen, on aika laatia järkevä käyttösuunnitelma.  

Käytä budjetointiin sovelluksia, verkkosivustojen laskureita tai ohjelmistoja. Parhaat budjetointiohjelmistot näyttävät, mihin rahasi menevät, kehottavat sinua maksamaan laskuja ja säästämään tulevaisuutta varten. Eräs käyttökelpoinen toiminto on varoitus, kun olet ylittänyt menorajasi tietyssä kategoriassa. 

Välttämättömät menot vs. muut menot

Tee vissi ero välttämättömien ja ylimääräisten asioiden välillä. Välttämättömiä ovat muun muassa ruoka, asunto, sähkö, vesi ja velkojen maksaminen. 50/30/20 -sääntö on hyvä oppia. Sen mukaan 50 prosenttia verojen jälkeisistä tuloistasi käytetään välttämättömyyksiin, 30 prosenttia asioihin, joita et tarvitse, mutta jotka tekevät elämästäsi hieman mukavampaa, ja viimeiset 20 prosenttia velkojen lyhentämiseen ja/tai säästötilille. 

Monien mielestä on hyödyllistä käyttää useita pankkitilejä. Jos esimerkiksi vuokra- ja autonmaksusi vähennetään automaattisesti yhdeltä tililtä, on paljon helpompi seurata, kuinka paljon harkinnanvaraista käyttörahaa sinulle jää joka kuukausi esimerkiksi ruokaostoksiin. 

Takuusäätiö kertoo myös hyviä vinkkejä menojesi seuraamiseen. 

Jos et ole varma siitä, miten rahasi kuluvat, kannattaa harkita menojen seuraamista vähintään muutaman viikon ajan. Kerää kaikki ostoksistasi saadut kuitit ja kirjaa ne kerran viikossa päiväkirjaan – tämä on yksi tapa aloittaa menojen seuraaminen. Tällä tavoin saat tarkan kuvan siitä, kuinka paljon rahaa käytät päivittäiseen toimintaasi. Selvitä myös kaikki säännölliset laskusi ja menosi. Voit esimerkiksi tarkastella niitä oman verkkopankkisi kautta.

Muista kuitenkin nauttia elämästä joskus

Älä kuitenkaan vedä elämääsi budjetoinnin ja säästämisen merkeissä liian tiukalle. Talousarviossa pysyminen on paljon helpompaa, kun suvaitset itsellesi pienen palkinnon silloin tällöin, kuten kasvohoidon tai uudessa ravintolassa syömisen. Pidä vapaapäivä silloin tällöin budjetoinnin asettamista velvollisuuksistasi. 

Ihmiset käyttävät usein mieluummin rahansa, ennen kuin laittavat niitä säästöön. Tekemällä säästämisestä vapaaehtoista, tämä lähestymistapa tekee siitä miellyttävämpää. Laita säästöt budjettiisi, kuten muutkin säännölliset menot. Tiesitkö muuten, että säästäminen ja kulujen pienentäminen on näinä aikoina jopa kannattavampaa, kuin moniin rahastoihin sijoittaminen?

On myös mahdollista, että huolellisimmankin budjetin laatiminen saattaa jättää sinut varautumatta joihinkin odottamattomiin kustannuksiin. Autonkorjaajan tai vesivahinkoremontin tarpeeseen ei voida koskaan varautua. Siksi on tärkeää, että budjetissasi on myös varaa hätärahastolle.  

Muista myös nämä asiat taloutesi tasapainottamisessa: älä hakkaa kuukausittaista budjettia kiveen, vaan tarkista sitä kuukausittain tarpeidesi muuttuessa. Pidä myös päiviä, jolloin et osta mitään. Tee itsellesi sääntö, että kerran viikossa käytät rahaa vain  välttämättömyyksiin. Tämä on yksinkertainen tapa pitää viikoittainen menotaso hallinnassa.
Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Parhaat vinkit taloudellisen tilanteesi tasapainottamiseen