Oliko sähkölasku taas noussut? Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi

Oliko sähkölasku taas noussut Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi_matchbanker

Viimeiset kaksi vuotta ovat näyttäneet olevan täynnä tapahtumia. Koronavirusepidemian vauhdittama inflaatio, ympäri maailmaa vaivanneet luonnonilmiöt sekä konfliktien ruokkima öljyn hinnan nousu. Sähkön hinnan nousu on johtunut useista eri tekijöistä, joten olisi harhaanjohtavaa sysätä vastuu yhden tekijän syyksi. 

Seuraavassa käymme läpi keinoja, joilla mahdollisesti alentaa sähkön kulutusta, sekä syitä siihen, miksi sähkön hinta oikein loppujen lopuksi on nousussa.

Globaali vaikutus vaiko vain käyttötottumukset?

Moni on kamppailut kuluneen syksyn sekä talven aikana nousseiden sähkölaskujen kanssa. Ymmärrettävästi monella syy niihin on ollut syvemmällä kuin pelkillä käyttötottumuksillamme.

Tiesitkö? Valojen ja elektroniikan päällä pitäminen muodostaa noin 11 prosenttia kodin energiankulutuksesta.

Mutta siitä huolimatta, moni ei varmasti ole tullut ajatelleeksi kuinka pienillä käyttötottumusten muutoksilla voi saada aikaan hyvin suurta muutosta laskujen loppusummaan. Seuraavilla vinkeillä voit pienentää laskuasi jopa 25% verran. Kannattaa kokeilla, ja huomaat varmasti seuraavassa laskussa eron.

 • Asenna valoihin himmenninkytkimet: Himmentimien avulla voit säätää huoneen kirkkautta tarpeidesi mukaan, ja samalla tietenkin säästää sähköä.
 • Elektroniset laitteet eivät koskaan todella sammu, vaan ne ovat aina valmiustilassa ja käyttävät virtaa, joka voi kertyä laitteiden ja ajan myötä. Tällaisia ovat yleensä televisio sekä pesukoneet. Kytke nämä elektroniikkalaitteet sellaiseen pistorasiaan, joka katkaisee virran, kun laitteet eivät ole käytössä.
 • Teetä energiaselvitys: Sähkölaitokset tekevät usein kodin energiakatselmuksen, joiden avulla voidaan tunnistaa lisää tapoja vähentää energiankäyttöä.
 • Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötilaa.
 • Säädä lämminvesivaraajan lämpötilaa.
 • Osta energiatehokkaita laitteita (ne saattavat olla hintavia, mutta huomaat eron pidemmällä aikavälillä).
 • Vaihda lamput uusiin LED-lamppuihin.
 • Ota käyttöön sammutettavat sähköpistokkeet, äläkä jätä sähkölaitteita valmiustilaan.
 • Kilpailuta sähköyhtiöt ja tee selkeää säästöä vertailuttamalla eri tarjoajat.

Kilpailuttaminen tuottaa selkeää säästöä, olipa sitten kyseessä sähköyhtiön tai vaikkapa lainojen vertailuttaminen. Esimerkiksi Matchbankerin kautta kilpailutetut lainat, voivat auttaa säästämään lainan kuluissa tuntuvasti.

Hintojen nousun juurisyiden tunnistaminen

Mistä sitten kaikki tämä johtuu? Koronakriisin alkukuukaudet muutama vuosi sitten pudottivat monien polttoaineiden hinnat alimmilleen vuosikymmeniin. Sen jälkeen luonnollisesti maailmantalous on elpymässä, jolloin hinnat ovat nousseet samalla voimakkaasti. Esimerkiksi vuosi 2021 oli globaalisti nopein taantuman jälkeinen kasvu sitten 1930-luvun taantuman jälkeen. Lisäksi kylmä ja pitkä talvi pohjoisella pallonpuoliskolla sekä odotettua heikompi tarjonnan kasvu ovat osaltaan vaikuttaneet yhtälöön.

Sähkölaskuun taas nousu_matchbanker

Maakaasun hinnat ovat nousseet eniten, sekä Euroopassa että Aasiassa. Ja tietenkin meneillään oleva Ukrainan kriisi sekä Venäjän pakotteet vaikuttavat yhden suurimman kaasuntuottajan, eli tietenkin Venäjän, kaasun hinnoitteluun. 

Lisäksi hiilen kansainväliset hinnat olivat noin viisinkertaistuneet viime vuoden (2021) loppuun mennessä. Koska maakaasun hinta on räjähtänyt, on moni valtio ottanut käyttöön entistä enemmän taas hiiltä. Ja oravanpyörä on valmis.

Samaan aikaan öljyn maailmanlaajuinen kysyntä jatkaa nousuaan, yrittäen elpyä vuoden 2020 pohjalukemista.

Näin ollen hiilen ja kaasun korkeat hinnat eivät johdu ainoastaan kysynnän tai tarjonnan puolella tapahtuneesta yksittäisestä tapahtumasta. Kyseinen skenaario on pikemminkin seurausta useiden eri tekijöiden yhdistelmästä, jotka vähitellen ovat kiristäneet markkinoita useiden kuukausien, ja lopulta vuosien ajan tullen kyseiseen tulokseen.

Kodin energiasyöpöt listattuna

Seuraavassa kymmenen yleisintä kodinkonetta, järjestyksessä sen mukaan, kuinka paljon ne kuluttavat energiaa kodissasi: 

 • Keskusilmastointilaite: 1450 kWh/kk
 • Vedenlämmitin (4 hengen kotitalous): 310 kWh/kk
 • Jääkaappi (17-20 m3): 205 kWh/kk
 • Kuivausrumpu: 75 kWh/kk
 • Uuni: 58 kWh/kk
 • Valaistus 4-5 huoneen kotitaloudessa: 50 kWh/kk
 • Astianpesukone: 30 kWh/kk
 • Televisio: 27 kWh/kk
 • Mikroaaltouuni: 16 kWh/kk
 • Pesukone: 9 kWh/kk
pesukone-Kuivausrumpu_matchbanker

Näin ollen vertailukohteena olevan asunnon (4-5 henkilön kotitalous) kuluttaa energiaa noin 2230 kWh verran kuukaudessa keskusilmastoinnilla sekä 780 kWh ilman. Tällä hetkellä yksi kWh maksaa sähköyhtiöstä riippuen noin 5-7 sentin verran. Sähkölaitteiden tehoja ei kuitenkaan ilmoiteta kilowatteina (kWh) vaan watteina. Esimerkiksi televisio, riippuen mallista, on teholtaan noin 800 wattia. Tunti sen käyttöä kuluttaisi 0,8 kWh eli noin kilowatin, jolloin sen käyttö yhden tunnin ajan kustantaisi sähköyhtiön hinnaston mukaan noin 4-6 senttiä. Sähköntarjoajan kilpailutus on myös järkevä tapa tehdä säästöä kuluissa.

author
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Oliko sähkölasku taas noussut? Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi