Lähestyvä kesä saa ajatukset terassikauteen – huomioi nämä seikat terassia suunniteltaessa

Kevätauringon varovaiset säteet saavat ajatukset jo tulevaan grillikauteen ja kesään. Kuluneen vuoden aikana kotona on vierähtänyt tovi jos toinenkin, ja useammassa kuin yhdessä kotitaloudessa ajatus lisäneliöistä lienee käynyt etätöiden ja kotikoulun myötä mielessä. Kevään kynnyksellä luonteva, lisätilaa tuova rakennusratkaisu on katetun terassin rakentaminen. Mutta mitä ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä tulee huomioida? Jatka lukemista ja tutustu laatimaamme terassinrakentajan muistilistaan!

Käyttötarkoitus 

Lasitettu, lämmityslaitteella varustettu terassi tuo lisätilaa esimerkiksi ruokailua varten keväästä pitkälle syksyyn. Halutessaan terassille voi suunnitella vaikkapa lasten leikkitilan, asentaa riippumaton päiväunia varten tai sommitella viihtyisän nurkkauksen aamukahvien nauttimiseen. Myös poreamme tai palju voi vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mikäli kotona tekee näyttöpäätetyötä, voi varjoisaan kohtaan suunnitella ergonomisen etätyöpisteen. 

Terassin voi jakaa myös kahteen osaan siten, että osa alueesta on lasitettu, osa puolestaan ainoastaan katettu. Liukumekanismilla toimivien lasiseinien avulla tilan saa tarvittaessa avattua kokonaan. 

Remonttifirmojen työn laadussa ilmenee eroja, joten urakoitsijaa etsiessä kannattaa luottaa puskaradion voimaan ja kysellä kokemuksia. Myöskään yrityksen nimen googlaaminen ei ole hassumpi ajatus.

Budjetointi

Kotiin ja viihtyvyyteen on panostettu pitkittyneen koronatilanteen myötä ennennäkemättömällä innolla, joten terassiremonttia suunnitellaan parhaillaan useammassa kuin yhdessä kotitaloudessa. Jos remonttia varten on säästänyt rahaa, on urakkaan ryhtyminen suoraviivaisempi prosessi, mutta myös muulloin hihat saa heilumaan jo muutamassa viikossa. Remontin tai uudistustyöt voi rahoittaa moneen tarkoitukseen sopivalla lainarahalla

Mikäli terassi on olemassa jo entuudestaan, onnistuu sen päivittäminen tarvittaessa pikkurahalla. Esimerkiksi uusilla istuintyynyillä, kalusteiden pintakäsittelyllä, sisustustarvikkeilla, viherkasveilla, lämmittimellä tai vaikkapa uusien valaisimien hankinnalla voi saada aikaan ällistyttävän muutoksen. 

Terassin päivitystä suunniteltaessa huojentava tieto on se, että terassin remontointi tai lasitus on kotitalousvähennykseen oikeuttava muutostyö. Jotta rahalleen saa varmasti parhaan mahdollisen vastineen, kannattaa jokainen kuitti pitää visusti tallessa.

Tila ja tarvittavat luvat

Terassia suunniteltaessa on viisasta turvautua ammattilaisen apuun. Suuremmalle, esimerkiksi noin 20 neliön terassille mahtuu järkevällä sommittelulla ongelmitta useamman hengen ruokailuryhmä, kesäkeittiö, sohva sekä viherkasveja ilman, että tila vaikuttaa liian täyteen ahdetulta. 

Ideoita voi kalastella ennen ammattilaisen puheille marssimista muun muassa sisustus- ja puutarha-alan lehdistä ja eri tv-kanavilla pyörivistä remonttiohjelmista. 

Selvitä hyvissä ajoin asuinkuntasi rakennuslupavaatimukset. Asia hoitaa useimmiten kätevästi netissä. Mikäli terassin rakentaa rivitaloasuntoon, on erityisen tärkeää huomioida myös se, kuinka katettu lisätila vaikuttaa naapureiden maisemaan ja ikkunanäkymään. 

Ennen urakkaan ryhtymistä kannattaa kilpailuttaa sekä työ- että materiaalikustannukset.

Erilaisten vertailupalveluiden avulla muun muassa lämmittimissä ja kalusteissa voi säästää huomattavan summan, jolloin tarvittavan velan määrä jää ennakoitua pienemmäksi.

Materiaalit

Halvalla saa harvoin hyvää. Terassin katto- ja lattiamateriaalin kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, sillä Suomen sääolosuhteissa kestävyys on valinnoissa ykkösasemassa. Viihtyvyyttä ajatellen pehmeä ja lämpöä eristävä termomatto on lattiaratkaisuksi erinomainen valinta.

Moni päätyy lattiaratkaisussa esimerkiksi komposiittiin tai lehtikuuseen, jotka ovat tunnettuja kestävyydestään. Komposiitti on huollon suhteen helpoin vaihtoehto, joten sitä voi suositella kiireisen lapsiperheen vaihtoehdoksi.

Pienimuotoista nikkarointia tai esimerkiksi maalausta voi suorittaa omien taitojensa mukaan itsekin, mutta merkittävimmissä muutostöissä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Tuolloin valmiista terassista pääsee todennäköisesti nautiskelemaan aiemmin, ja mikä tärkeintä, matalammin verenpainein.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Lähestyvä kesä saa ajatukset terassikauteen – huomioi nämä seikat terassia suunniteltaessa