Kotitalousvähennys nousee – kokeilun vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen vielä arvoitus

Kotitalousvähennys nousee - kokeilun vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen vielä arvoitus

Valtiovarainministeriön tekemän ehdotuksen myötä kotitalousvähennys nousee tiettyjen palveluiden ja muutostöiden osalta.

Korotetun kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat vuosien 2022–2023 ajalta kotitalous- sekä hoito- ja hoivatyö. Jo aiemmin oli päätetty öljylämmityksestä luopumiseen liittyvän korotuksen soveltamisesta vuosien 2022-2027 ajaksi.

Esimerkiksi siivouspalveluiden käyttö on saattanut pandemian aikana houkutella aiempaa vähemmän, kun kotiin on kaivattu ulkopuolisia vierailijoita vain ehdottoman pakon edessä.

Skeptisyyttä kotitalousvähennysmuutosta kohtaan

Kotitalousvähennyksen nousun positiivista, yhteiskunnallista vaikutusta on myös väheksytty. Soraäänien mukaan muutos ei lisää palveluiden käyttöä, sillä ne ovat verohelpotuksesta huolimatta edelleen vain tietyn tuloluokan käytettävissä. Ne, jotka eivät ole aiemmin kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia palveluja käyttäneet, tuskin tekevät niin nytkään.

Tämän skenaarion valossa kotitalouskorotuksen taloutta ja yrittäjyyttä aktivoiva ja tervehdyttävä vaikutus jäisi siis vähäiseksi. Näkemys henkii voimakasta vastakkainasettelua, jossa ostopalveluiden käyttö leimataan elitistiseksi ylellisyydeksi, joka jää merkittävällä väestönosalla pelkäksi kaukaiseksi haaveeksi. 

Valtaosa omakotitaloasujista toteuttaa jossakin vaiheessa kotitalousvähennykseen oikeuttavia korjauksia

On kuitenkin syytä huomioida, että esimerkiksi valtaosa omistusasujista joutuu ennemmin tai myöhemmin remontoimaan asuntoaan ainakin kylpyhuoneen tai keittiön osalta. Kotitalousvähennyskelpoisia muutostöitä ovat edellä mainittujen remonttien lisäksi omakotitalon kellari- ja saunatilojen remontointi, sähkö-, putki- ja kaapelityöt sekä ulkorakennuksen maalaus. 

Juuri omakotitaloasujien remonttitarpeita ajatellen kotitalousvähennyksen enimmäismäärää oli päätetty korottaa jo aiemmin öljylämmityksestä luopumisen osalta vuosien 2022–2027 ajaksi. Tuolloin kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nostetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosentti puolestaan 40 prosentista 60 prosenttiin.

Äkillisen remonttitarpeen yllättäessä lainaa saattaa tarvita heti, vaikka ideaalitilanteessa remonttiin valmistautuu tietenkin huolellisella suunnittelulla ja budjetoinnilla. Mikäli kotona ilmenee akuutti korjaustarve, ei vaihtoehtoja kuitenkaan välttämättä ole, ja tuolloin lainaa on pakko ottaa jopa koko remonttisumman kattamiseksi.

Kun työt toteuttaa luotettavalla, asianmukaisesti laskuttavalla osaajalla, on kotitalousvähennyksen hakeminen helppoa.

Kotitalousvähennystä maksetaan ainoastaan työn kuluista, ei siihen tarvittavista materiaaleista tai esimerkiksi matkakustannuksista. Tämä tulee huomioida myös lainaa haettaessa.

Toisaalta kotitalousvähennykseen liittyy myös tietämättömyyttä. Usean mielikuvissa vähennystä olisi saatavilla lähinnä perinteisiin siivouspalveluihin, vaikka todellisuudessa vähennyskelpoisten töiden kirjo on huomattavasti laajempi.

Kotitalousvähennys nousee - kokeilun vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen vielä arvoitus

Mihin kotitalousvähennystä voi saada?

Kotitalousvähennystä voi nykylainsäädännön valossa saada edellä ilmi tulleiden töiden ohella mitä moninaisimpiin, jopa hieman yllättäviin palveluihin. Näihin lukeutuvat muun muassa turvalukon tai sälekaihtimien asennus, ilmalämpöpumpun huolto sekä parvekelasien asennus. 

Vauvan unikoulu, huonekalujen verhoilu tai likakaivon tyhjennys eivät puolestaan ainakaan toistaiseksi sisälly vähennyskelpoisiin töihin. Mikäli kodin muutostöitä tai ostopalveluja on rahoittanut pienten lainojen avulla, voi niiden niputtamiseksi harkita yhdistelylainaa.

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen todennäköisesti lisääntyisi huomattavasti, mikäli ihmisten tietoisuutta vähennykseen oikeuttavista palveluista edistettäisiin esimerkiksi kampanjoinnilla. Lääke kotitalousvähennyskelpoisten palveluiden hankinnan lisäämisessä piileekin kenties juuri siinä, että elitististä leimaa saataisiin kevennettyä siten, että yhä useampi rohkaistuisi hankkimaan palveluita, joita ei ole tiennyt kotitalousvähennyksen piiriin kuuluviksi. 

Ensi vuonna voimaan astuvan uudistuksen tarkoituksena on kannustaa kansalaisia palveluiden ostoon ja pienentää siten myös pienyrittäjien koronaepidemian myötä läpikäymää ahdinkoa. Myös palveluntarjoajat voisivat omalta osaltaan lisätä kuluttajien tietoisuutta kotitalousvähennyksestä, joka hyödyttää molempia osapuolia.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Kotitalousvähennys nousee – kokeilun vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen vielä arvoitus