Kiinnostaako sijoittaminen? – Helpot vinkit auttavat alkuun

Kiinnostaako sijoittaminen? – Helpot vinkit auttavat alkuun

Sijoittaminen yleistyy jatkuvasti. Osakkeista, rahastoista, asuntosijoittamisesta ja kryptovaluutoista keskustellaan niin lehtien talousosioissa kuin työpaikkojen taukohuoneiden kahvipöydissä. Jos sijoittaminen aiemmin miellettiin vain pölyttyneiden herrakerhojen paheksuttavaksi touhuksi, niin 2020-luvulla kaikki sijoittavat iästä, sukupuolesta ja taustasta riippumatta. Tämä on tietenkin hyvä asia, sillä sijoittamisen avulla kuka tahansa voi päästä käsiksi esimerkiksi mukavaan ja taloudellisesti turvattuun vanhuuteen ja eläkeikään. Sijoittamisen aloittaminen voi kuitenkin tuntua haastavalta, jos aihepiiri on täysin vieras. Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa alkuun yleisimpien sijoituskeinojen kanssa:

  • Osakkeet
  • Rahastot
  • Asuntosijoittaminen
  • Kryptovaluutat

Osakkeet – suuret voitot ja vielä suurimmat riskit

Kuullessaan sanan ”sijoittaminen”, monien ihmisten ensimmäinen mielleyhtymä muodostuu juuri osakesijoittamisen perusteella. Kaikkien mieliin ovat painuneet populaarikulttuurin kuvaston silinterihattuiset pörssihait, jotka heiluvat rahatukkoineen pörssirakennuksessa ostamassa ja myymässä osakkeita. 

Vaikka osakesijoittaminen on sijoittamista ehkä klassisimmassa muodossaan, sitä ei voi suositella ensimmäiseksi sijoittamistavaksi. Osakesijoittaminen vaatii erityisen pitkäjänteistä, aktiivista ja tarkkaa sitoutumista. Jotta osakemarkkinoilla voisi menestyä kaikkia rahojaan menettämättä, osakesijoittajan on seurattava talous- ja politiikan uutisia hartaasti. Osakkeiden arvo saattaa nousta ja laskea yllättäen ja pienten seikkojen seurauksena. Siksi osakesijoittaminen vaatii aktiivisuutta seurata niin paikallisia kuin kansainvälisiä uutisia, sekä kykyä ymmärtää uutisten merkitys ja aistia niiden vaikutus osakemarkkinoiden muutoksiin.

Kiinnostaako sijoittaminen? – Helpot vinkit auttavat alkuun

Rahastot – pienempiä voittoja ja turvallisempia sijoituksia

Osakkeiden sijaan aloittelevan sijoittajan kannattaa laittaa rahansa kiinni erilaisiin rahastoihin. Rahastoja voi ajatella osakesalkkuina, joiden osakkeet valikoivat joko ammattitaitoinen ekonomi tai tekoäly, joka osaa ennustaa osakkeiden arvonnousut ja -laskut. Rahastot pyrkivät lähtökohtaisesti turvallisiin tuottoihin. Tämän takia ne sopivat hyvin pitkän aikavälin sijoituksiin, joiden tarkoituksena ei ole saada nopeita pikavoittoja, vaan rakentaa omaa taloutta tulevaisuutta varten. Pitkän aikavälinsä ansiosta rahastot soveltuvat hyvin esimerkiksi lapselle sijoittamista varten, sillä rahastojen voi olettaa olevan samassa omistuksessa vaikkapa lapsen aikuistumiseen asti.

Rahastoihin sijoittaessa on hyvä muistaa myös se, että rahastonhoitajana toimiva taho velottaa palveluksestaan aina tietyn prosenttiosuuden rahaston tuotoista. Siksi kannattaakin perehtyä tarkasti rahastojen sopimuksiin ja ehtoihin, jotta edullisin ja tuottavin rahasto löytyy.

Osake- ja rahastosijoittaminen vastaavat tyypillisiä mielikuvia sijoittamisesta. Niiden tuotto perustuu osakkeiden arvonnousuun ja riski osakkeiden arvon laskemiseen. Nykyisin sijoittajille on saatavilla esimerkiksi osakesäästötilejä, jotka mahdollistavat sijoittamisen entistä edullisemmin.

Asuntosijoittaminen – osta, remontoi, myy ja toista

Erityisen paljon huomiota viime vuosina saanut sijoittamisen muoto on asuntosijoittaminen. Se toimii täydellisen yksinkertaisten mekanismien mukaan: Sijoittaja ostaa asunnon, jonka arvon uskoo nousevan, ja arvon noustessa myy asunnon. Myyntivoittojen lisäksi asuntosijoittaminen tuo sijoittajan tilille euroja vuokratulojen muodossa.

Menestynyt asuntosijoittaminen vaatii ymmärrystä asuntomarkkinoista ja tulevaisuuden asumisen trendeistä ja ilmiöistä. Jos esimerkiksi 30 vuotta sitten osasi ennustaa, kuinka suureen suosioon muutamien Helsingin kantakaupungin alueiden pienet asunnot tulisivat nousemaan, pystyi asuntoihin sijoittamalla moninkertaistamaan sijoituspääoman. Koska asuntojen ostaminen vaatii paljon pääomaa tai lainaa, asuntosijoittamisen aloittaminen ei ole helppoa uudelle sijoittajalle.

Asuntosijoittamiseen kuuluu myös flippaamiseksi kutsuttu toiminta. Asuntojen flippauksella tarkoitetaan remonttikuntoisen asunnon ostamista halvalla, sen remontoimista laadukkaaksi ja trendikkääsi sekä sen myymistä ostohintaa huomattavasti suuremmalla summalla. Remontin taas voi rahoittaa joustavalla remonttilainalla, jonka ehdot ovat lähtökohtaisesti uuden asunnon vaatimaa asuntolainaa huomattavasti dynaamisemmat. Remonttitaitoiselle asuntosijoittajalle markkinat ovat siis täynnä potentiaalisia flippauskohteita, joiden remontointi voi tuoda sievoiset voitot.

Asuntosijoittaminen on uudelle sijoittajalle hieman kankea sijoittamisen muoto. Jos pääomaa tai remonttitaitoa kuitenkin löytyy, niin asuntomarkkinat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia rikastua joko asuntoja flippaamalla tai niitä ostamalla ja vuokraamalla.

Kryptovaluutat – rahan tulevaisuus?

Perinteisten sijoitusmuotojen rinnalle on noussut ryminällä kryptovaluuttojen kirjo. Tietokoneilla louhittavista valuutoista povataan milloin universaalia vaihdannan välinettä ja milloin taas vuosisadan floppia. Varmaa on vain se, että monet ovat viime vuosina sijoittaneet perinteistä valuuttaa kryptovaluuttoihin. Tulevaisuus näyttää, siirtyykö sijoittaminen kokonaan biteillä käytävään kauppaan.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Kiinnostaako sijoittaminen? – Helpot vinkit auttavat alkuun