Kierrä nämä sudenkuopat lainaa hakiessa

Kierrä nämä sudenkuopat lainaa hakiessa

Kun arjessa tulee eteen yllättäviä menoja, eikä puskurirahastoa ole syystä tai toisesta olemassa, on edessä kinkkinen tilanne. Mikäli lähipiiriltä ei liikene rahaa lainaksi, on turvauduttava muihin ratkaisuihin. Lainamarkkinoilla on useita eri vaihtoehtoja, eikä ensimmäiseen rahoitusratkaisuun kannata missään nimessä tarttua kuin hukkuva oljenkorteen. Lainojen vertailu on tilanteessa kuin tilanteessa sivuuttamaton vaihe, jonka avulla voi säästää satoja euroja.

Unohda epämääräiset korkotiedot ja keskity todelliseen vuosikorkoon

Lainatarjouksen ehdot kannattaa lukaista läpi ainakin pariin otteeseen. Mikäli jokin kohta herättää kysymyksiä, ei asiaa tule jättää oletusten tai arvailujen varaan, vaan ottaa saman tien yhteyttä lainasivuston asiakaspalveluun.

Lainatarjous ei ole sitova, joten eri vaihtoehtoja voi puntaroida kaikessa rauhassa ilman turhia paineita.

Ensimmäinen askel kohti lainan mahdollistaman päämäärän toteutusta on tietenkin budjetin laatiminen. Budjetissa huomioidaan niin kuukausittaiset tulot ja menot kuin se, paljonko niiden jälkeen jää rahaa käytettäväksi.

Lainan ottaminen ja kiire ei ole koskaan hyvä yhdistelmä. Hätiköity päätös saattaa osoittautua myöhemmin kalliiksi ratkaisuksi. Suomalaisia lainamarkkinoita valvotaan tiukasti, joten juridinen puoli on pääsääntöisesti moitteettomalla tolalla. 

Muista myös, että jollekin toiselle paras lainavaihtoehto ei ole välttämättä juuri sinulle se paras mahdollinen ratkaisu. Lainaan liittyvä riskiarvio tehdään tapauskohtaisesti, ja monen osatekijän summana muodostuva arvio voi vaikuttaa merkittävästi etenkin lainan korkoon.

Modernisaation myötä mullistunut lainanhakumenettely

Vielä pari vuosikymmentä sitten lainan hakeminen oli huomattavasti nykyistä työläämpi prosessi. Lainahakemuksen täyttö edellytti lähes poikkeuksetta pankissa vierailua, ja lainojen kilpailutus oli vieläkin monipolvisempi menettely. Modernisaation myötä lainanhakumenettely on kokenut todellisen mullistuksen.

Nykyteknologian ansiosta lainoja voi tänä päivänä kilpailuttaa vaikka kotisohvalta käsin. MIkäli esimerkiksi aamiaispöydässä istuessa iskee halu vaihtaa iänikuiset keittiön kaapit ja laittaa samaan syssyyn myös kodinkoneet ja pöytätasot uusiksi, voi lainahakemuksen laittaa periaatteessa menemään vaikka saman tien


Aluksi kannattaa tietenkin laatia ennakoiva budjetti ja hankkia realistinen asiantuntija-arvio siitä, kuinka paljon muodonmuutos tulee kokonaisuudessaan suunnilleen maksamaan. Mikäli remonttia varten on säästänyt etukäteen, jää lainasumma suurella todennäköisyydellä hinta-arviota pienemmäksi. 

Remontoidessa vastaan tulee  usein yllättäviä lisäkustannuksia, joiden myötä kukkaron nyörejä joutuu avaamaan aiottua enemmän.Hyvä uutinen on sen sijaan se, että esimerkiksi keittiöremontin toteutuksesta syntyvät työkustannukset ovat tiettyyn summaan saakka kotitalousvähennyskelpoisia. 

Kierrä nämä sudenkuopat lainaa hakiessa

Pidä maksuerät maltillisina

Laina olisi luonnollisesti mukava maksaa takaisin mahdollisimman ripeästi, mutta liian suurten maksuerien ahnehtiminen voi aiheuttaa mahdollisten taloudellisten muutosten myötä todellisia ongelmia. Pidä siis maksuerät maltillisina, vaikka ajatus maksettavan koron määrästä jyskyttäisikin takaraivossa.

Joskus lainan lyhentäminen käy ylivoimaiseksi, eivätkä rahat yksinkertaisesti riitä elämiseen esimerkiksi tuloissa tai elämäntilanteessa tapahtuneen muutoksen seurauksena. Tuolloin kannattaa hakeutua Takuusäätiön tarjoaman neuvonnan pariin.

Takuusäätiössä laaditaan realistinen laskelma asiakkaan tuloista ja menoista, ja kartoitetaan ammattilaisen kanssa velkojen takaisinmaksumahdollisuuksia.


Mikäli pienempiä lainoja on useampia, voi kyseeseen tulla yhdistelmälainan otto. Tuolloin lainakustannuksissa ja koroissa säästää hyvässä lykyssä jopa satoja euroja, sillä useammnan pienemmän lainan sijaan hoidettavaksi tulee ainoastaan yksi laina. Myös maksaminen helpottuu, sillä muistettavana on ainoastaan yksi kuukausittainen eräpäivä.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Kierrä nämä sudenkuopat lainaa hakiessa