Kesälaitumille ilman ylimääräisiä huolia – huomioi nämä seikat lomalle lähtiessä

Koronavuoden myötä suhde kotona olemiseen, läheisiin ihmisiin ja vapaa-aikaan on muotoutunut vääjäämättä uudelleen. Brunssit tai illanistujaiset suuremmalla porukalla, äkkilähtölomat ja Itämeren päiväristeilyt ovat olleet poikkeusoloissa pannassa. Koronarokotteiden myötä ajatus sosiaalisen elämän ja vapaa-ajanvieton asteittaisesta normalisoitumisesta alkaa vähitellen tuntua realistiselta. Mutta palataanko aiemmin normaalina tunnettuun elämään vielä tänä kesänä – ja millä hinnalla?

Pakkailijan uudenlainen muistilista

Hinnalla ei tässä tapauksessa viitata ainoastaan palveluntuottajien kysynnän ja tarjonnan pohjalta määrittämiin hintoihin, vaan myös koronarajoitusten poiston ja matkustamisen lisääntymisen mukanaan tuomiin vääjäämättömiin riskeihin. 

Lomammatkaa suunnitteleva tekee mielessään riskikartoitusta: Tehoaako kahden rokoteannoksen suoja? Entäpä, jos on saanut vasta yhden rokotteen? Mikä on saamani rokotteen kokonaisteho? Tai entäpä, jos rokote on syystä tai toisesta ottamatta? 

Matkaa suunniteltaessa kannattaa tällä hetkellä tavata lisäksi erityisen tarkasti matkavakuutuksen pienimmällä präntätty teksti, sillä kaikki vakuutukset eivät suinkaan kata koronaan liittyviä, matkan aikana tapahtuvia sairastumisia.

Matkalle lähtiessä päässä risteilee siis aiemmasta poikkeavia kysymyksiä – vielä pari vuotta sitten lomalaisen pakatessa päänvaivaa aiheutti lähinnä tarvittavien jalkineiden ja uikkareiden pakkaaminen, mutta tänä kesänä reissuun valmistaudutaan hieman erilaisin tarvikearsenaalein. 

Maskit ja käsidesipullot kuuluvat lomavarustukseen vähintään yhtä oleellisesti kuin aurinkorasva, passi ja mahdollinen matkaa varten otettu laina. Käsidesiä on toki ennenkin käytetty nimenomaan reissatessa, mutta nyt pienillä puteleilla on uudenlainen arvonsa.

Matkailun uudelleen aloittaminen vaatii totuttelua

Lentokoneeseen tai junaan istahtaminen on aiemmin sujunut kevyin mielin, mutta nykyisin matkusteluun suhtautuu eri tavalla: viereiselle penkille mahdollisesti ilmestyvään, tuntemattomaan ihmiseen reagoi uudenlaisella varauksella, ja kanssaihmisten maskin käyttöön tai käyttämättömyyteen kiinnittää huomiota, halusipa tai ei. 

Vaikka matkustelua kaipaisikin, voi kotimaan rajojen ulkopuolelle poistuminen tuntua äkkiseltään valtavalta, jopa liian suurelta harppaukselta. Kotoa poistumiseen kannattaakin totutella asteittain. Mikäli viikonloppuretki vaikkapa 200 kilometrin päässä sijaitsevaan kotimaan kohteeseen sujuu ongelmitta, on todennäköisesti valmis matkaamaan pitkäksi viikonlopuksi ulkomaille.

Rajoitusten asteittainen purku ja matkailun vapautuminen ei kuitenkaan merkitse täydellistä autuutta ja paluuta kesään 2019. Vielä kahdenkin koronarokoteannoksen jälkeen kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta, välttää kasvojen turhaa koskettelua ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Myös koronatestiin on edelleen aiheellista hakeutua tarvittaessa matalalla kynnyksellä.

Matkan varaaminen – uskaltaako lentoja tai pakettimatkaa ostaa?

Lentojen varaaminen etenkin kaukokohteisiin on tällä hetkellä arpapeliä. Lentoaikatauluissa esiintyvät harvennukset ja lentojen peruutukset ovat edelleen arkipäivää, joten matkasuunnitelmia on vaikea lyödä lukkoon etukäteen tai edes kohteessa ollessaan. 

Oman osansa loman suunnitteluun luo mahdollinen karanteeni: mikäli edessä on niin kohteeseen saapumisen kuin kotiin paluun jälkeen useamman päivän eristäytyminen, tulee lomasta vääjäämättä useamman viikon mittainen projekti. Ylimääräisiin päiviin, joiden kustannuksia matkavakuutus ei välttämättä kata, kannattaa varautua etukäteen, jottei hädän hetkellä joudu turvautumaan esimerkiksi pikavippiin.

Suomalaiset matkanjärjestäjät ovat karsineet kesän 2021 kohdelistaustaan, joten rantalomalle on saatavilla ainoastaan muutamia kohdevaihtoehtoja. Myös pakettimatkojen järjestäjät ovat tehneet varausehdoistaan mahdollisimman joustavia ja kuluttajaystävällisiä, jotta matkan voi varata etukäteen turvallisin mielin.

Hanki lennot luottokortilla – ostoturva on korvaamaton apu yllättävässä tilanteessa

Tilanne, jossa jatkolento jää toteutumatta kohdemaassa äkillisesti voimaan astuneiden koronarajoitteiden vuoksi, voi tuoda mukanaan yllättävän tiedon. Lentoyhtiö saattaa suhtautua korvausanomukseen penseästi, sillä kyse on ulkopuolisen tahon aiheuttamasta matkan keskeytymisestä – lentoyhtiöllä kun olisi ollut tarjota niin lentokone, miehistö kuin lennonaikaiset palvelut. 

Mikäli lennot on hankittu luottokortilla, kannattaa reklamaatio selvityksineen ja tarvittavine liitteineen tehdä kortin myöntäjätaholle mahdollisimman nopeasti. Hakemusta voi tarvittaessa täydentää prosessin edetessä, mutta vaivannäkö kannattaa – hyvässä lykyssä summan saa takaisin jopa kokonaisuudessaan. 

Kortin luottorajaan voi hakea korotusta esimerkiksi lomamatkan järjestelykustannuksia silmällä pitäen. Mikäli raha-asiansa on hoitanut moitteettomasti, voidaan kortin luottorajaa korottaa hyvinkin pikaisella aikataululla.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Kesälaitumille ilman ylimääräisiä huolia – huomioi nämä seikat lomalle lähtiessä