Huolettaako riski inflaation kiihtymisestä? Opi selviytymiskeinoja

Huolettaako-riski-inflaation-kiihtymisesta

Moni meistä on viime kuukausien aikana jo huomannut kukkarossaan sähkön hintojen nousun ja polttoaineen kallistumisen. Korona on osaltaan vaikuttanut siihen, että tuotteiden tuotannossa ja viennissä on ollut ongelmia, mikä vaikeuttaa talouden elpymistä. Raaka-aineista on pulaa, mikä myös nostaa hintoja. Tuotteiden kysyntä on silti pysynyt samana tai jopa noussut. Korkojen nousu voi huolettaa asuntovelallisia, kun matala korko yhtäkkiä singahtaakin taivaisiin.

Inflaatio eli rahan arvon laskeminen alentaa ostovoimaa, kun hintojen nousun takia samalla rahasummalla saa aiempaa vähemmän. Reaaliansioiden eli palkkojen kehitys kuitenkin laahaa perässä, sillä palkkojen korotus saattaa aiheuttaa sen, että hintojen nousu saattaa kiihtyä entisestään. Tämä tieto ei kuitenkaan paljon lohduta kuluttajaa, kun ostoskoriin ruokakaupassa pystyy keräämään aiempaa vähemmän elintarvikkeita, ja jollakin pitäisi vuokra ja sähkölaskukin maksaa.

Mitä sitten matti tai meikäläinen voi tehdä selvitäkseen arjen menoista, kun lompakko ammottaa tyhjyyttään? Tyhjästä on niin sanotusti paha nyhjäistä. Aina ei kuitenkaan tule ajatelleeksi kaikkia mahdollisia apukeinoja ja pieniä korjausliikkeitä, joilla on mahdollista saada parannettua omaa taloustilannetta. Siksi olemme koonneet tähän artikkeliin joitakin vinkkejä, kuten esimerkiksi budjetin luominen.

Energian ja polttoaineen kallistuminen nostavat hintoja ja alentavat ostovoimaa palkkojen laahatessa perässä. Moni joutuu tahtomattaan talouskriisiin, kun rahaa ei jää laskujen jälkeen elämiseen. Pitkäjänteisellä suunnittelulla kriisistä on kuitenkin mahdollista selvitä.

Pitämällä taloustilanteen kontrollissasi et joudu vaikeuksiin

Viime kuukausina oletkin saattanut lukea erilaisista talousennusteista, että riskit inflaation kiihtymisestä ovat kasvaneet. Jos ei ole taloustilanteeltaan pystynyt varautumaan ostovoiman heikkenemiseen säästämällä sukanvarteen, laskuista ja lainoista selviytyminen voi koitua ongelmalliseksi. Tällöin moni saattaa turvautua kulutuslainaan ja pikavippeihin, mutta tämä ei ole pitkäaikainen ratkaisu. Pitkällä tähtäimellä saattaa joutua entistä suurempiin talousvaikeuksiin, kun arjen menoista koetetaan selviytyä velkavivulla, ja edellisen velan maksamiseen otetaan vielä lisää velkaa. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa velkakierteeseen ja luottotietojen menettämiseen.

Tarkastelemalla omaa taloustilannetta kriittisesti ja budjetoimalla tulot ja menot tarkasti, saatat löytää yllättäviäkin rahareikiä, jotka pystyt tilkitsemään havaittuasi ne. Luomalla konkreettisen ja omalle tilanteelle sopivan tavoitteen ja pitämällä sen mielessä, sekä muistamalla iloita pienistä onnistumisen hetkistä, budjetissa pysyttäytyminen ei aiheuta liikaa ahdistusta.

Budjetoimalla pysyt talousasioidesi ohjaimissa

Ensisijainen asia talousasioiden suunnittelussa on käydä läpi tulot ja menot parin-kolmen viime kuukauden ajalta. Verkosta löytyy erilaisia budjettimalleja, joilla voit laskea, kuinka paljon sinulla on tuloja ja menoja ja paremmin varautua siihen, mitä sinulla jää käteen.

Menoihin kannattaa suhtautua kriittisesti ja karsia kaikki ei-välttämättömät kulut pois niin pitkäksi aikaa, kunnes pahin kriisi on tasaantunut. Kuulutko heihin, jotka pitävät sanomalehtien rapinasta ja sivujen fyysisestä kääntelystä uutisia lukiessaan? Sanomalehtitilauksen perumisella saatat kuitenkin säästää jo joitakin euroja, kun luet lehden sijaan uutiset netistä.

Tai kenties sinun tulee usein raahauduttua pitkän työpäivän jälkeen lähipizzeriaan tilaamaan noutopizza, koska energiaa ei yksinkertaisesti enää ole jäänyt lieden ääressä seisomiseen. Entä, jos seuraavana sunnuntaina tekisitkin pari isompaa ruoka-annosta ja pakastaisit niistä osan? Tällöin sinun ei tarvitsisi työpäivän jälkeen jaksaa kuin ottaa annos pakastimesta ja lämmittää mikrossa, ja saat samalla terveellisen aterian sekä säästät rahaa.

Hyvä keino pitää raha-asiat kontrollissa on tehdä budjetti, ja tarkastella menoja kriittisesti. Verkosta löytyy useita erilaisia budjettimalleja, joita voi käyttää avuksi. Tiedostamalla, mihin rahat menevät saat karsittua ei-välttämättömiä kuluja.

Kilpailuta lainasi ja säästä

Kilpailu asiakkaista eri palveluntarjoajien välillä on kovaa, ja pystyt käyttämään tätä hyväksesi. Kilpailuttamalla sopimuksiasi, kuten sähkö- ja puhelinliittymäsi, voit säästää pitkän pennin.

Käy läpi myös mahdolliset lainasi ja pohdi, voisitko kenties säästää maksamalla yhdellä isommalla lainalla useat pienemmät pois. Lainan kilpailuttamalla voit säästää esimerkiksi seuraavissa asioissa:

  • Aloitus- ja kuukausikulut
  • Tilinhoitomaksu
  • Nimelliskorko
  • Todellinen vuosikorko
  • Mahdolliset maksut maksamatta jääneestä lainaerästä
  • Mahdolliset maksut lainan ennenaikaisesta poismaksamisesta

Kun maksat pois vain yhtä lainaa monen pienen erillisen sijaan, sinun ei tarvitse pelätä unohtavasi jonkin maksuerän ja joutuvasi sen takia maksuvaikeuksiin. Et myöskään maksa lainanhoitomaksuja useisiin eri firmoihin, vaan ainoastaan yhteen. Voit myös kilpailuttaa jo olemassa olevan isomman lainan, kuten esimerkiksi asuntolainan, ja vaihtaa vaikkapa suotuisampaan korkoon toisessa rahalaitoksessa.

author
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > Huolettaako riski inflaation kiihtymisestä? Opi selviytymiskeinoja