Etätöitä oman mökin rauhassa – mökkilainojen kysyntä kasvoi poikkeuskevään myötä

Koronaepidemian vaikutukset näkyvät monen kuluttajan arjessa paitsi muuttuneina työtilanteina myös uudenlaisina vapaa-aikaan ja lomailuun liittyvinä kysymyksinä. Arkipäiväistyneen ulkomaanmatkailun myötä vuoteen saattaa mahtua tavallisesti useampikin ulkomaanpyrähdys, mutta nyt tilanne on toinen.

Keväällä 2020 tapahtuneen Uudenmaan rajojen hetkellinen sulkeminen toi konkretiaa siihen, että matkustamiseen ja liikkuvuuteen liittyvät käytännöt ovat murroksessa. Moni valitsi kotimaanmatkailun, ja alkoi tähyillä oman tai vuokramökin suuntaan tositarkoituksella.

Mökkilainojen suosio räjähti koronan myötä

Kesälomasuunnitelmat menivät koronan takia uusiksi, ja yhä useampi, myös vannoutuneeksi kaupunkilaiseksi julistautunut alkoi yllättäen haaveilla kesämökin rauhasta. Kysynnän kasvu näkyi merkittävänä piikkinä tilastoissa, ja Suomen Pankin mukaan mökkilainoja nostettiin kesäkuussa 2020 peräti 64 prosenttia enemmän kuin edeltävän vuoden kesäkuussa. Euroissa kuluvan vuoden kesäkuussa nostettujen mökkilainojen määrä kohosi ennätyslukemiin, 154 miljoonaan euroon.

Arkisemmin mökkilainana tunnettua loma-asuntolainaa voi hakea helposti verkossa. Erilaisten lainalaskureiden avulla omia mökinhankintamahdollisuuksiaan voi tutkailla kaikessa rauhassa ilman pankkiin astumista. Lainan hakeminen ei luonnollisesti velvoita ottamaan lainaa, mutta antaa realistisen vastauksen siihen, minkä hintaiseen vapaa-ajan asuntoon itsellä on varaa.

Kiinnostus mökkeilyyn ja mökillä vietettyyn aikaan näkyy myös erilaisten tosi-tv-ohjelmien, joissa kesämökkejä remontoidaan ja muokataan omistajiensa tarpeisiin, suosiona. Ulkohuussin ja kantoveden sijaan mökeille kaivataan yhä enenevissä määrin tiskikoneen, suihkun ja induktiolieden kaltaisia mukavuuksia. Mökkiremontin voi toteuttaa remonttilainan turvin.

Luonnon helmassa tapahtuvia etätöitä ja mökillä aikaansa viettävien lasten ja nuorten viihtyvyyttä ajatellen toimiva nettiyhteys on niin ikään yksi perusedellytyksistä. Suomalaisten unelmamökki sijaitsee uimakelpoisen vesistön äärellä ja yhä useampi haluaa mökkirantaansa myös paljun.

Suosituin mökkikunta Kuopio

Mökkeily ei ole uusi ilmiö, sillä suomalaiset ovat viihtyneet kesäparatiiseissaan jo 1800-luvulta lähtien. Kesäpaikkojen suosio ei ole kuihtunut, sillä  Tilastokeskuksen mukaan Suomen mökkiluku oli vuonna 2019 peräti 511 900. Suosituimmat mökkikunnat olivat Kuopio, Mikkeli, Parainen, Lohja ja Savonlinna.

Keskimääräinen etäisyys kodista kesämökille oli selvityksen mukaan 92 kilometriä ja mediaanietäisyys 39 kilometriä. Uudellamaalla asuvien mökkimatka oli keskimäärin huomattavasti pidempi, 167 kilometriä, mediaanin ollessa 131 kilometriä. Peräti 64 prosenttia mökeistä sijaitsi omistajansa asuinmaakunnassa.

Mökin omistajien keski-ikä oli puolestaan 63 vuotta. Alle 40-vuotiaiden mökinomistajien osuus oli ainoastaan 6 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö nuorempi polvi olisi kiinnostunut mökkeilystä, sillä vuonna 2019 valmistuneiden mökkien omistajat olivat keskimäärin 54-vuotiaita.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi vuonna 2017 ”Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030” -selvityksen, jossa kartoitettiin mökkeilyn tulevaisuudennäkymiä. Kyseisen selvityksen mukaan peräti 82 prosenttia tutkimukseen osallistuneista 25–45-vuotiaista vastaajista uskoi mökkeilyn suosion säilymiseen myös tulevaisuudessa. Nuoret ovat kiinnostuneita mökkeilyn ekologisista aspekteista ja toisaalta luonnonläheisistä vapaa-ajanviettotavoista.

 Löylyt mökkisaunassa etätyöpäivän päätteeksi

Se, millaiseksi matkailun näkymät muodostuvat vuonna 2021, on vielä pitkälti arvailujen varassa. Varmaa on sen sijaan se, että arjen ja vapaa-ajan rytmittyminen ja limittyminen on etätyön tarjoamien mahdollisuuksien myötä murroksessa.

Taloustutkimuksen Ylelle teettämän tutkimuksen mukaan yli miljoona suomalaista teki koronakeväänä etätöitä ja 300 000 aikoi siirtyä etätöihin pysyvästi. Toimiviksi todettujen etätyöratkaisujen vaikutukset voivat heijastua pitkällä tähtäimellä myös muuttoliikkeisiin, mikäli kasvukeskuksiin pakkautuminen laantuu.

Kotitoimisto luonnon helmassa ei ole yhtään hassumpi ajatus, ja työpäivän pölyjen huuhteleminen mökkisaunassa kuulostaa suorastaan ruhtinaalliselta. Rauhoittava ja stressitön ympäristö voi parantaa työtehokkuutta ja lisätä motivaatio- ja ideointikykyä. Toisaalta mökki tarjoaa usein asukkailleen loputtoman työsavotan, mikä voi häiritä improvisoidun etätyöympäristön zen-ilmapiiriä.

Lisäksi moni etätöitä tekevä kaipaa työyhteisön konkreettisen läsnäolon mukanaan tuomaa tukea ja yhteisöllisyyttä. Työnantajien tarjoama jousto onkin mahdollistanut useilla työpaikoilla entistä suurempaa vapautta etätöiden suhteen. Näin ollen työntekijät ovat voineet itse puntaroida, mikä on oman työhyvinvoinnin kannalta paras työskentelymuoto.