5 Suosittua kotimaankohdetta – laadi lomabudjettisi ja tutustu Suomeen

Kotimaanmatkailu valikoitui useimpien valinnaksi pandemian myötä kesällä 2020, ja sama trendi on rokotusten takkuilun ja eri koronavarianttien myötä pinnalla tänäkin kesänä. Suomi tarjoaa kohteita jokaiseen makuun, ja säätkin ovat tällä hetkellä kuin Etelä-Euroopan perinteisissä suosikkikohteissa konsanaan. Valinnanvaraa riittää, mutta aivan ilmaista lystiä ei kotimaanmatkailu kuitenkaan ole. 

Kotimaankohteet tarjoavat nähtävää ja koettavaa laidasta laitaan

Vaikka välimatkat ovat Suomessa verrattain lyhyitä, uppoaa matka-, majoitus- ja ruokakustannuksiin etenkin isomman perheen kanssa sievoinen summa. Erilaiset rahoitusvaihtoehdot, kuten luottokortti jo tunneissa nostettavissa oleva pikalaina, antavat onneksi lomabudjettiin joustonvaraa. Tuolloin lomareissulla onnistuu tarvittaessa esimerkiksi hieman ylellisemmän yöpymisen tai vaikkapa extreme-seikkailupäivän järjestäminen.

Puhdas luonto, lähiruoka, ekologisuus ja lukuisat kansallispuistot kuuluvat Suomen ehdottomiin matkailuvaltteihin. Oman lisänsä tuo kesäisin yöttömän yön taika. Kesäaikaan Suomi herää eloon erilaisten festivaalien ja tapahtumien, jotka jäivät poikkeusolosuhteiden takia kesällä 2020 lähes kokonaisuudessaan järjestämättä, merkeissä. Etenkin perheen pienimmät nauttivat lisäksi huvi- ja seikkailupuistojen tarjonnasta.

Tilastokeskuksen mukaan kotimaanmatkailu on koronan runteleman matkailualan laskun jälkeen pääsemässä vähitellen takaisin jaloilleen myös majoitusliikkeiden käyttöasteen osalta. Toukokuuhun 2019 verrattaessa ero hotelliyöpymisten määrässä on kuitenkin edelleen noin 30 prosenttia miinuksella. Toukokuussa 2021 hotellihuoneen vuorokausikohtainen keskihinta pyöri Suomessa noin 90 euron tuntumassa.

Viisi tutustumisen arvoista kotimaankohdetta

Koli – kansallismaisema vailla vertaa

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli tunnetaan jylhästä kansallismaisemastaan. Myös Jean ja Aino Sibelius tekivät häämatkansa Kolin maisemiin, tosin tutustuen niihin vastapäätä olevasta Lieksan Monolanniemestä käsin. Upeiden ulkoilureittien, hiihtokeskuksen ja kylpylähotellin ansiosta Koli tarjoaa puitteet rentouttavalle lomailulle ympäri vuoden.

Kylpylähotellin ikkunoista avautuvat järvimaisemat edustavat kansallisromantiikkaa parhaimmillaan. Itä-Suomeen suunnatessa Kolin-matkaan voi yhdistää esimerkiksi Olavinlinnasta ja oopperajuhlistaan tunnetun Savonlinnan tai perinteikkäille kamarimusiikkijuhlille upeat puitteet tarjoavan Kuhmon.

Idyllinen Porvoo – perinteinen päiväretkikohde

Idylliseen Porvooseen hurauttaa Helsingistä bussilla alle tunnissa ja autolla matka taittuu vieläkin nopeammin, noin 40 minuutissa. Kesäisin matkan voi tehdä halutessaan myös laivalla. 

Laadukkaat ravintolat, historiaa huokuva Vanha Porvoo puutaloineen ja rantamakasiineineen luovat lähietäisyydellä asuvalle viihtyisät puitteet akkujen pikalataamiseen vaikka keskellä työviikkoa.

Saariston rengastie – saaristolaistunnelmaa parhaimmillaan

Turun saaristo tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden henkeäsalpaavan kauniista merimaisemista nauttimiseen. Pienet käsityöläisliikkeet, kesäkahvilat, vierasvenesatamat, merelliset ruokaravintolat ja tunnelmalliset majoituspaikat muodostavat unohtumattomat puitteet kesäiselle lomamatkalle.

Repovesi – monipuolinen luontokohde

Vajaan 200 kilometrin päässä Helsingistä sijaitsevassa Repoveden kansallispuistossa voi nautiskella jylhistä metsämaisemista ja upean sinisinä kimaltelevista järvistä ja lammista. 

Repovesi sopii matkailuun vuoden ympäri, ja paikkaa voi suositella lämpimästi niin aloittelevalle kuin kokeneelle patikoijalle. Reittien varrella on muun muassa tulentekopaikkoja, laavuja, näköalatorneja ja kuivakäymälöitä.

Helsinki – pääkaupunki vetää matkailijoita ympäri vuoden

Helsinki tarjoaa nähtävää jokaiseen makuun, ja maamme pääkaupunki on luonnollisesti keskeisessä asemassa myös työ- ja koulutusmatkoista puhuttaessa.

Juuri sopivan kokoinen Helsinki tarjoaa tekemistä lähes kellon ympäri, ja kaupungissa on lisäksi erinomaiset ulkoilumahdollisuudet luonnon helmassa. Monipuolisesta viihde-elämästään tunnettu Helsinki sopii oivallisesti niin kulttuurimatkailijalle kuin shoppailijalle. 

Matka-ajankohta kannattaa suunnitella huolellisesti, jottei esimerkiksi mielenkiintoinen taidenäyttely, konsertti tai teatteriesitys mene sivu suun.

Joukkoliikenne toimii, mutta autolla matkailu taittuu omaan tahtiin

Joukkoliikennevälineiden käyttö on eittämättä kaikkein ekologisin vaihtoehto. Koronan myötä moni on kuitenkin siirtynyt mahdollisuuksien mukaan liikkumaan omalla kulkupelillä, joko pyörällä tai autolla.
Mikäli kesälomareissua silmällä pitäen kiikarissa kangastelee auton hankinta, on tarjolla useita edullisia rahoitusmuotoja. Autolainoja kannattaa vertailla ajan kanssa ja tutustua myös eri autokauppiaiden tarjoamiin maksuvaihtoehtoihin. Ostipa sitten edullisen kesäauton tai pitkän tähtäimen kulkuneuvon, on oma auto liikkumavapautta lisäävä, arkea helpottava elementti.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Uutiset > 5 Suosittua kotimaankohdetta – laadi lomabudjettisi ja tutustu Suomeen