Säästäminen voi olla koukuttavaa – 5 askelta helppoon alkuun

Oikein tehty säästäminen auttaa tuomaan oman talouden hallintaan sekä lisää elämään piristäviä kokemuksia – oli taloustilanne mikä tahansa.

säästäminen

Säästäminen saattaa kuulostaa vanhanaikaiselta, hankalalta tai tylsältä. Totuus on lähes päinvastainen; säästämällä henkilö voi kerryttää varallisuutta vakaasti ja helposti, edeten elämässä samalla haluamilleen uusille tasoille.

Lomamatkat, kauneushoidot, elektroniikkahankinnat sekä unelmien sisustus ovat mahdollisia meistä jokaiselle tehokkaalla raha-asioiden hallinnalla. Tässä artikkelissa listaamme muun muassa seuraavat säästövinkit:

Lisävarallisuus kohottaa elämänlaatua
Säästäminen tarkoittaa oman varallisuuden suunnitelmallista kerrytystä. Mitä tehokkaammin tässä onnistuu, sitä paremmin henkilö voi selviytyä elämän yllättävistä menoista ja toteuttaa arjen lomassa omia unelmiaan. Laajamittaisten hyötyjensä vuoksi säästäminen kannattaa integroida pysyväksi osaksi omaa elämäntyyliä.

  • Mitä hyötyjä säästäminen tarjoaa
  • Mikä on paras tapa säästää rahaa
  • Mitä ovat säästämisen riskitasot
näin säästäminen tapahtuu

Säästäminen tuo monia hyötyjä

Varallisuuden kerryttäminen on eduksi meistä jokaiselle. Hätävara säästää turhalta lainalta ja korkokuluilta, mahdollistaen äkillisten menojen kattamisen heti niiden ilmetessä. Ylimääräisen rahan säästämisellä puolestaan voi kattaa lähes mitä tahansa pieniä ja suuria unelmia.

Säästämisen vaikutuksia yleiseen elämänlaatuun ei tule aliarvioida. Elämästä mielekästä tekee se, että on jotain, mitä odottaa. Säästäessä odottaa voi erilaisia unelmia – samalla tietäen, että todella tekee jotain näiden toteutumiseksi.

Moni suomalaispankki tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden automaattiseen säästämiseen. Tässä asiakkaan tekemistä korttimaksuista ohjataan automaattisesti esimerkiksi vaihtorahan suuruinen summa tämän säästötilille. Näillä nykyaikaisilla säästötavoilla varallisuuden kerrytys onnistuu helposti ilman liiallisia lisäponnisteluja.

Paras tapa säästää  – 5 vaihetta

  1. Määritä tavoitteet

    Tavoitteiden saavutus on helpompaa, kun tietää tarkalleen, mihin pyrkii ja kuinka lähellä tämän saavutusta kulloinkin on. Säästötavoitteet voidaan jakaa suuruutensa perusteella karkeasti kahteen luokkaan.

  2. Budjetoi

    Tuloja ja menoja seuraamalla voit tietää tarkkaan, kuinka paljon sinulla jää kuukausittain rahaa säästöön. Näin voit myös asettaa tulevalle kuukaudelle kulutusrajoja, joilla pienentää huvittelun viemää menoerää entisestään – ohjaten nämä varat kohti omaa säästämisen kohdetta.

  3. Valitse oikea säästötapa

    On tärkeää, että valitset tavoitteeseesi sopivan säästötavan. Lyhyen aikavälin säästämiseen tavallinen säästötili sopii hyvin, sillä se mahdollistaa tarvittaessa nopean rahansiirron takaisin käyttötilille. Suuriin säästötavoitteisiin se ei kuitenkaan sovi, sillä suomalaispankeissa talletuskorot ovat lähes olemattoman pieniä ja inflaatio syö näin säästettyä varallisuutta vuosi toisensa jälkeen.

    Pitkän aikavälin säästämiseen kannattaa näin ollen käyttää vaikkapa rahastoja, vakaiden yritysten osakkeita tai mahdollisesti myös maasijoittamista. Voit aloittaa sijoittamiseen tutustumisen esimerkiksi oman pankkisi sivuilta.

  4. Tee säästämisestä yksinkertaista

    Useiden eri säästötilien ja jemmojen sijaan pyri säästämään rahaa optimoidusti muutamaan paikkaan. Näin voit saada kattavamman käsityksen siitä, miten lähellä tavoitteesi toteutumista kulloinkin olet.

    Lyhyen aikavälin säästämisen voit optimoida hyödyntämällä pankkien automaattisia säästöpalveluja. Näissä voit säätää esimerkiksi pankin pyöristämään ostoksesi aina lähimpään täyteen lukuun ja laittamaan vaihtorahat suoraan säästötilille talteen.

  5. Toimi johdonmukaisesti

    Säästämiseen kannattaa suhtautua maratonina, ei pikajuoksuna. Oman talouden tehokas, pitkäaikainen hallinta tuo arkeen vakautta ja tavoitteellisuutta, kun taas ankara penninvenytys saattaa viedä kaikki elämälle tärkeät pienet ilot.

Lyhyen aikavälin säästäminenPitkän aikavälin säästäminen
Pienet ja keskisuuret hankinnat, jotka on tarkoituksena saavuttaa muutaman kuukauden aikavälillä. 

Tällaisia hankintoja voivat olla esimerkiksi: lomamatka, pieni pintaremontti, otetun pienlainan poismaksu, hätäkassa (3-6 kuukauden elinkustannusten kattamiseen pahan päivän varalta)
Suuret hankinnat, joihin pyritään useiden vuosien ajanjaksolla. Edellyttää säästämisen ohella kärsivällistä sijoittamista. 

Näitä hankintoja voivat olla esimerkiksi: käsiraha asunnon ostoon, kesämökki, eläköityminen  

Bonus: Muista motivoida itseäsi!

Säästämisessä tulee huomioida myös ihmispsykologia. Eräs tunnettu ilmiö on muun muassa se, että koemme tavoitteen saavuttamisen helpommaksi, kun se on pilkottu pienempiin osiin.

Aloita siis säästäminen mieluummin pienemmistä tavoitteista ja etene onnistuessasi suurempia kohti. Näin saat aikaan positiivisen kierteen, jossa aiemmat onnistumiset vahvistavat uskoa myös tuleviin saavutuksiin.

Valitse säästämiselle sopiva riskitaso

Yleinen sääntö on, että mitä suurempi raha-asioihin kohdistuva riski, sitä suurempia ovat myös mahdolliset tuotot – ja tappiot. Moni suomalainen on jämähtänyt suosimaan tavallista sukanvarteen ja säästötilille säästämistä juurikin näiden varmuuden vuoksi.

Pidemmällä aikavälillä nämä sijoitustavat kuitenkin vain syövät omaa varallisuutta. Suomessa pyritään, muiden kehittyneiden maiden tavoin, varmistamaan vakaa 2-4 prosentin inflaatio joka vuosi. Koska suomalaisten pankkien myöntämät talletuskorot ovat jo kauan olleet lähes nollan tuntumassa, heikkenee säästetyn varallisuuden arvo pankkitilillä jatkuvasti.

Säästötavat riskitasoittain

MatalaKorkorahastot, Yhdistelmärahastot
KeskitasoOsakerahastot, Kiinteistösijoittaminen
KorkeaOsakkeet, Lyhyeksi myynti, Kryptovaluutat
Erittäin korkeaOptiot, Altcoinit (pienet kryptovaluutat), Spekulaatio-osakkeet (penny stocks)

Säästämisen monet myytit

Kaikkiin muutoksiin liittyy olennaisena osana pieni ääni, joka pyrkii keksimään esteitä toiminnan aloittamiselle. Säästäminen ei ole tähän poikkeus. Myyttien uskominen voi viivyttää oman talouden hallintaan saantia, ja siksi näihin on tärkeää puuttua.

“Minulla ei ole varaa säästää”

Säästäminen on erityisen tärkeää nimenomaan silloin, kun henkilön tulotilanne on tiukka. Vaikka kyseessä ovatkin tällöin pienemmät rahasummat, on säästämisestä suhteessa aivan yhtä suuri hyöty, kuin suurituloisella.

“Säästäminen on vaivalloista”

Nykypäivänä budjetoinnissa ja säästämisessä auttavat monet eri sovellukset ja sähköiset resurssit. Olivatpa mieltymyksesi sitten millaiset tahansa, löytyy säästämiseen taatusti jokin tapa, joka sopii juuri sinulle.

“En osaa säästää yli vuoden päähän”

Vaikka on totta, että säästäminen on kannattavinta pitkäjänteisenä, ei raha-asioita tule tietenkään tarkastella pelkästään vuoden aikavälillä. Säästötaakkaa helpottaa se, jos tavoitteet jakaa kuukausittaisiin tai jopa viikottaisiin pätkiin

“Eläkesäästäminen on vanhoille ihmisille”

Huoli toimeentulosta vanhalla iällä nimenomaan kohdistuu juuri nykyhetken nuoriin aikuisiin! Jatkuvat eläkeiän nostot, eläkkeiden leikkaukset sekä talouden yleiset haasteet heijastuvat eläkkeisiin viiveellä. Siispä juuri nuorempien sukupolvien tulee olla huolissaan siitä, miten nämä tulevat toimeen useiden vuosikymmenien päästä – tähän väliin kun mahtuvat vielä monet kiristystoimet.

Kokeile eri tapoja ja löydä itsellesi sopivin

Se, kuinka paljon pitää säästää tai mikä on paras tapa säästää, riippuu laajalti ihmisen omasta elämäntilanteesta ja tavoitteista. Tapoja varallisuuden kerryttämiseen löytyy monia, ja nämä vaihtelevat niin varojen hallintaan käytettävän ajan, riskitason kuin myös tuottojenkin puolesta.

Säästäminen kannattaa aloittaa pienistä tavoitteista ja matalan riskitason menetelmistä. Kun tavoitteissaan sitten onnistuu ja finanssitietämys kasvaa, voi tavoissaan edetä maltillisesti suurempia haasteita kohti.

Mielenkiintoiset säästövinkit

Varallisuuden kerrytyksessä tärkeää on myös se, miten säästää rahaa. Oikeilla nikseillä varallisuuden kerrytyksestä voi tehdä mielenkiintoista ja palkitsevaa sekä säästää, vaikkei varsinaiseen budjetointiin jaksaisikaan ryhtyä.

Maksa huvittelut tuplana

“Jos et pysty ostamaan asiaa kahdesti, ei sinulla ole siihen varaa”. Näin maailmankuulu rap-artisti Jay-Z tiivistää oman tapansa heräteostosten hallintaan. Moton voi muuntaa pohdinnan tasolta myös käytäntöön. Jos todella haluat tehdä jonkin ei-välttämättömän hankinnan, siirrä oston jälkeen tuotteen hinnan verran rahaa säästöön. Helppoa!

Aseta ylimääräinen sivuun

Pullojen pantit, kirpparituotot, veronpalautukset sekä vedonlyönnin voitot on helppo asettaa sivuun, sillä näitä rahoja ei välttämättä koe yhtä konkreettisesti omakseen, kuin vaikkapa joka kuukausi odotettavia palkkatuloja. Ohjaa lisätienistit automaattisesti sivuun, ja saatat yllättyä siitä, mitä tällä voit saavuttaa.

Tähtää tasasummiin

Jos säästötilillä häämöttää kuun lopussa esimerkiksi 496,50 euroa, siirrä sinne 3,50 euroa pyöristääksesi summan lähimpään tasalukuun. Kyseessä on mainio tapa kerryttää lisärahaa lähes huomaamatta muun säästämisen ohessa.

Säästäminen – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras tapa säästää?

Paras tapa säästää on sellainen, joka ei vaadi itseltäsi liikaa energiaa ja tarjoaa itsellesi sopivat tuottomahdollisuudet sekä riskit. On suositeltavaa, että aloitat säästämisen tavallisella säästötilillä ja etenet rahasto- ja osakesäästämiseen vasta, kun tämä ei aiheuta taloudellesi liian suurta riskiä.

Kuinka paljon rahaa pitää säästää kuukaudessa?

Yleinen sääntö on, että kuukausittaisista tuloista ainakin viidesosa eli 20%  tulisi ohjautua säästöihin. Itse säästämäsi summa riippuu kuitenkin omista tavoitteista sekä rahantilanteesta. Mitä enemmän säästöjä, sen parempi.

Kannattaako säästäminen pankkitilille?

Pienen suuruusluokan säästämiseen pankkitili sopii mainiosti. Pidemmän aikavälin tavoitteissa on puolestaan huomioitava inflaatio, joka syö säästötilille kerrytettyä varallisuutta ikävästi. Tällöin on suositeltavaa siirtyä rahasto- tai osakesäästämiseen.

Säästäminen tuntuu tylsältä – mikä avuksi?

Säästäminen on nykyisin mahdollista myös tavalla, jossa omaa kulutusta ei tarvitse seurata tietoisesti. Voit esimerkiksi tutustua oman pankkisi automaattisen säästämisen tapoihin. Näin ostostesi vaihtorahat ohjataan suoraan säästötilillesi ilman, että sinun tarvitsee itse pitää tästä kirjaa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Talousopas > Oma talous > Säästäminen voi olla koukuttavaa – 5 askelta helppoon alkuun