Oma talous – tie varallisuuden kerrytykseen

Raha-asiat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin sekä siihen, kokeeko tämä elämänsä mielekkääksi. Tarkalla taloudenpidolla pienetkin tulot saa riittämään paremmin. Hyvän talouden ytimessä on suunnittelu ja varautuminen.

oma talous

Raha-asioita hallitsemalla tiedät tarkoin, mihin varasi menevät ja kuinka kauan taloudellisten tavoitteidesi saavutus vie. Säästön tai sijoittamisen kohteiden lähestyminen tekee arjesta tavoitteellista ja palkitsevaa.

Jokainen aloittaa taloudenhallinnan omista lähtökohdistaan. Oman talouden seurannasta on kuitenkin hyötyä jokaiselle.

Tässä artikkelissa käsittelemme taloudenhallintaa sen tärkeimmällä perustasolla. Sivuiltamme löytää voit myös tarkemmat artikkelit kuhunkin taloudenhallinnan osa-alueeseen liittyen.

Oma talous on laaja käsite, joka kattaa monta elämän eri osa-aluetta. Budjetoinnilla, säästöillä sekä investoinneilla voi luoda tasapainoisen talouden, joka kohottaa elämänlaatua ja lisää hyvinvointia. Henkilökohtaisen talouden tarkempi muodostuminen riippuu itsellesi asettamistasi tavoitteista sekä nykyisestä rahatilanteesta.

Artikkelista saat selville:

  • Mitä oma talous tarkoittaa
  • Mihin oman talouden seurantaa tarvitaan
  • Mitä oman talouden seurannassa tulee ottaa huomioon
oma talous haltuun

Mitä oma talous on?

Oma talous on yleisnimitys kulutuksen, säästämisen sekä sijoittamisen tasapainolle. Yleisessä keskustelussa aiheesta voidaan kuulla puhuttavan myös “talousneuvonta”- ja “henkilökohtainen taloudenhallinta”-nimitysten yhteydessä.

Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa tavoitteena on saavuttaa tilanne, jossa henkilö voi elää mukavasti ja vakaasti, saaden silti tuloistaan riittävästi rahaa säästöön ja sijoittamiseen. Koska elämäntilanteita on monenlaisia, on myös oma talous sekä sen tavoitteet aina yksilöllinen asia.

Viime vuosina somessa pinnalle on alkanut nouste FIRE-liike (Financial Indepence, Retire Early), joka pyrkii erittäin ankaran budjetoinnin ja sijoittamisen keinoilla varhaiseen eläköitymiseen, usein jo alle 40-vuotiaana. Läheskään kaikille tällainen penninvenytys ei sovi tai ole mahdollista.

Mihin taloudenhallintaa tarvitaan?

  • Varojen kerrytys:
    Ilman budjetointia on helppo päätyä tilanteeseen, jossa kaikki tulot tulee käytettyä heti saman kuun aikana. Ostoksia saattaa tulla huomaamatta tehtyä jopa yli varojen. Oman talouden hallinnalla voit varmistaa, että tehty työ oikeasti kerryttää varallisuuttasi.
  • Suoja inflaatiolta:
    Tarkalla säästämisellä ja sijoittamisella voit varmistaa, että ainakin osa varallisuudestasi ei joudu inflaation ahmimaksi. Nykyaikana rahan arvo heikkenee vuosi vuodelta useita prosentteja, ja tältä suojautuminen edellyttää aiempaa tarkempaa taloudenhallintaa.
  • Turvaa elämänmuutoksiin: Meistä kukaan ei voi tietää varmaksi, milloin työsuhde päättyy, taloustilanne heikkenee tai pesukone hajoaa. Varallisuutta kerryttämällä saat turvaa elämän yllätyksiin.
  • Yleinen hyvinvointi: Kädestä suuhun eläminen on tuskin kenellekään ideaali tilanne. Kun oma talous tuodaan takaisin hallintaan, voi arkea elää varmemmin mielin.
Kun oma talous jää huomiotta, voi tästä seurata varojen yli elämistä, taloudellista stressiä ja ylivelkaantmista. Siksi suunnittelu ja säästäminen on tärkeää kaikissa elämäntilanteissa.

Talousasiat ovat yksilöllisiä

Meistä jokaisella on omat unelmamme, tulomme ja menomme. Yhdelle tavoitteena voi olla eläkevarojen kerrytys kotimaan matkoihin, toiselle työtulojen kasaus uutta urapolkua varten.

Mikä tilanteesi sitten ikinä onkaan, on oma talous aina hyödyllistä olla hallinnassa. Jo vain yhden kuukauden budjetoinnilla voit selvittää, kuinka paljon rahaa sinulla menee oikeasti tärkeisiin asioihin, ja kuinka suuri osuus tästä on vain unelmia hidastavia heräteostoksia.

Oma talous ei ole koskaan veistetty kenenkään toisen kanssa samasta puusta. Huomioi tavoitteiden asetuksessa, budjetoinnissa sekä sijoittamisessa se, mihin itse jaksat ryhtyä ja mistä on hyötyä juuri omaan tilanteeseesi.

Netissä voit nyt törmätä aiempaa enemmän erilaisiin talousguruihin, jotka pyrkivät kauppaamaan omavaraisuutta tai äkkirikastumista opettavia verkkokursseja. Kurssien hinnat voivat toisinaan yltää jopa useisiin satoihin euroihin. Kun kuulet jonkun kauppaavan kauppaavan salaisuuksia rikkauksiin tai näet sisällön olevan maksumuurin takana, ole varuillasi.

Miten oma talous tuodaan tasapainoon?

Talouden hallinnan muodostavat pääasiassa kolme osa-aluetta, joiden jakautuminen riippuu henkilön omista kyvyistä ja elämäntilanteesta. Nämä osa-alueet ovat:

  • Budjetointi
  • Säästäminen
  • Sijoittaminen

Jos taloustilanteesi on tiukka, on suositeltavaa, että pyrit ensin kerryttämään pientä hätävaraa säästämisellä. Kun varoja löytyy tarpeeksi ainakin 6 kuukauden äkillisen tulojen menetyksen kattamiseen, voit alkaa tutkimaan sijoitusvaihtoehtoja.

Sijoittaminen vaatii aikaa, joka on pienituloiselle kallisarvoista. Osakkeisiin tai rahastoihin sijoittamansa rahat on myös aina oltava valmis menettämään, ja siksi pienituloisen ei missään nimessä tule laittaa kaikkia säästöjään sijoituksiin.

oma talous

Taloudenhallinta Suomessa

Suomalaiset pitävät itseään säästäväisenä kansana. Viime vuosina myös osakesijoittaminen erilaisiin suomalaisiin suuryrityksiin on muuttunut aiempaa suositummaksi, mutta pidämme yhä säästämistä sekä velkojen poismaksua tärkeimpinä reitteinä omavaraisuuteen.

Jokaisen oma talous on kytköksissä elämäntilanteeseen ja esimerkiksi pienituloisen ei aina ole mahdollista sijoittaa tai edes säästää suuria summia. Tällöin oman talouden hoitoa voi olla menojen pitäminen kurissa ja esimerkiksi ruokabudjetin suunnittelu ennalta. Tulo- ja menoerojen vuoksi myös talouden suunnittelu näyttäytyy erilaisena eri ihmisille.

Suomalaisten nettovarallisuuden mediaani ikäryhmittäin (2019)

IkäNettovarallisuus (varat – velat, €)
25-3415 000
35-4490 000
45-54160 000
55-64165 000

Lähde: Tilastokeskus


Suunnittelu tienä taloudelliseen turvaan

Taloudenhallinnassa tavoitteena voi olla esimerkiksi välittömän taloustilanteen parantaminen tai taloudellinen riippumattomuus pidemmällä aikavälillä. Sinnikkäällä budjetoinnilla ja vastuullisella sijoittamisella voi kerryttää varallisuutta ja kohottaa omaa elintasoa, kunhan itselleen asettamista ehdoista onnistuu pitämään kiinni.

Yhä useampi pyrkii talouden suunnittelulla tilanteeseen, jossa töissä ei tarvitse käydä täyttä 8 tunnin päivää. Käytännössä tämä voi onnistua tekemällä lyhyempää päivää tai ryhtymällä freelanceriksi, jolloin oman päivän keston määrittää henkilö itse.

Vieläkin äärimmäisempi tavoite voi olla eläköityminen tavallista varhaisemmalla iällä, jopa alle 40-vuotiaana. Kun varallisuutta on tullut kerrytettyä tarpeeksi, saattaa henkilö suunnata Suomea matalampien elinkustannusten eteläisiin maihin.

Talousneuvonta – vinkkejä omaan talouteen

Netistä voit löytää paljon lisämateriaaleja oman taloustilanteen arviointiin sekä tulevien tavoitteiden hahmottamiseen. Oman talouden määrityksessä apuna voit käyttää esimerkiksi Marttojen ilmaista taloustestiä.

Muista aina valita netissä näkemistäsi vinkeistä ne, jotka sopivat yhteen haluamasi elämäntyylin kanssa. Kun kyseessä on oma talous ja rahatilanteen hallinta, on tavoitteena aina juuri oman hyvinvointisi ja elämänlaatusi parantaminen – ei itsesi ahtaminen jonkun muun laatimaan muottiin.

Oma talous – Usein kysytyt kysymykset

Mitä oma talous on?

Oma talous tarkoittaa henkilön tulojen, menojen, säästöjen sekä sijoitusten luomaa kokonaisuutta.

Mihin oman talouden hallintaa tarvitaan?

Oma talous kannattaa ottaa hallintaan, jotta saamistaan tuloista saa kerrytettyä varallisuutta pahan päivän varalle tai omien unelmien toteutukseen. Jos raha-asioita ei suunnittele, jää talous helposti junnaamaan paikallaan ja tavoitteet toteutumatta.

Miten oma talous suunnitellaan?

Oma talous suunnitellaan säätämällä kulutuksen, säästöjen sekä sijoitusten suhdetta. Näiden tekijöiden tarkka jakauma riippuu siitä, minkä elämässään kokee mielekkääksi ja mitä tavoitteita henkilöllä on.

Miten saavutan omavaraisuuden?

Oikea omavaraisuus edellyttää yleensä jonkin tason sijoittamista. Voit ryhtyä kartoittamaan itsellesi sopivinta sijoitusvaihtoehtoa sitten, kun olet kerryttänyt riittävästi säästöjä erilaisten elämän yllätysten varalle.

Minulta ei löydy säästöjä – mikä avuksi?

Jos et ole vielä ryhtynyt säästämään, kannattaa sinun aloittaa yhden kuukauden budjetoinnilla. Seuraa, kuinka paljon saat tuloja, ja mihin nämä rahat menevät. Pyri jakamaan myös ruokaostokset tarpeellisiin tuotteisiin ja herkutteluun. Seuraavassa kuussa voit koittaa vähentää ylimääräisiksi merkitsemiäsi menoja.

Andreas Linde
kirjoittanut
Laina-asiantuntija Andreas Linde on työskennellyt finanssialalla vuodesta 2014 alkaen. Matchbankerilla hän kirjoittaa lainoista, jälleenrahoituksesta, vuosikorosta, koroista ja kaikesta rahoitukseen liittyvästä.
Matchbanker > Talousopas > Oma talous > Oma talous – tie varallisuuden kerrytykseen